szagos bükköny

A szagos bükköny (Lathyrus odoratus) bemutatása, gondozása

szagos bükköny

Kép forrása: Flickr / Szerző: Lotus Johnson / Licence: CC BY-NC 2.0

A szagos bükköny vagy szagos lednek (Lathyrus odoratus) egynyári kúszónövény, melyet a megfelelő támaszték mellett könnyen felfuttathatunk, kacsai segítségével kapaszkodik egyre feljebb és feljebb. Szicíliából származik, innen hódította meg Európa többi vidékét.

Bokor formájú, törpe változatát is forgalmazzák az üzletek. Fontos megemlíteni, hogy mérgező növény. Rendkívül látványos, intenzív illatú virágai 30-40cm-es szárakon kis fürtökben nyílnak tavasszal.

Változatos színekben kapható lila, fehér, piros, rózsaszín és többszínű változatokat is vásárolhatunk. A szagos bükköny napos helyen, morzsalékos, humuszban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben.

Tartósan száraz és meleg időszakokban rendszeres, bőséges öntözést igényel. Szereti, ha gyökérzete hűs marad, ezért tövét érdemes talajtakarással óvni az erős, meleg napsugaraktól.

Virágzását sikeresen meghosszabbíthatjuk, ha folyamatosan eltávolítjuk elhervadt virágait. Betegségek közül megtámadhatja a lisztharmat, ha rossz légjárású helyen tartjuk. Szaporítani magról lehet.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Lotus Johnson / Licence: CC BY-NC 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények