számítógépes vírus

A számítógépek megjelenésével szinte egyidősek a különböző kártevő programok is. Az internet elterjedése csak nagyobb teret adott a vírusoknak, amelyek évről évre folyamatosan fejlődnek és új módszerekkel próbálnak bejutni számítógépünkbe, vagy éppen hozzáférni az érzékeny adatokhoz.

Ezt a trójait nem szívesen engednénk be

Ha számítógépes vírus, akkor valószínűleg már mindenki hallotta a “trójai” kifejezést. Ez azt jelenti, hogy például kapunk egy elsőre ártatlannak tűnő e-mailt, amiben egy link van elhelyezve.

Ez lehet akár az is, hogy értesítőt kapunk a postától (legalábbis ezt próbálják elhitetni velünk), hogy csomagunk érkezett és az alábbi oldalon tudjuk megnézni a státuszát. Ha rákattintunk a linkre, máris kinyitott a kaput a vírusnak, szabadon bejuthat a számítógépbe.

Szerencsére van megoldás, például a Szoftver24.hu antivírus szoftverei nagy segítséget jelentenek a “mindennapos küzdelemben”. Itt egyáltalán nincs túlzás, mert konkrétan minden egyes alkalommal, amikor elindítjuk a számítógépet, rácsatlakozunk az internetre és elkezdünk böngészni, a rendszer állandó veszélyben van.

Széles körben elterjedt módszer (és egyben tévhit), hogyha csak a megszokott weboldalakat látogatja az ember, akkor nem kell aggódni a vírusok miatt és nincs szükség plusz védelemre. A gyakorlat azonban nem ezt mutatja.

A közösségi oldalakon is terjednek vírusok. Elég csak egy feltűnő hirdetésre rákattintani, vagy privát üzenetben kapunk egy értesítést, hogy egy linken keresztül kell segíteni az egyik ismerősünknek visszaszerezni a fiókját. Máris megtörténik a baj, hisz senki nem tudja, hogy a kattintás után mégis “hova érkezünk”.

Károkozókból nincs hiány

Ahogy a természetben az evolúció teszi a dolgát, úgy a digitális világban is folyamatosan dolgoznak azon, hogy a vírusok is elég “tűzerővel” rendelkezzenek ahhoz, hogy elérjék a céljukat. Ez tulajdonképpen egy soha véget nem érő fegyverkezési verseny a kártevők és az antivírus szoftverek között.

Ezért is fontos, hogy mindig a lehető legnagyobb védelemre törekedjünk. Ma már az esetek többségében észre sem vesszük, hogy vírusos a számítógép. Már nem az a cél, hogy kellemetlenségeket okozzanak, esetleg lassítsák vagy zárolják az egész rendszert.

Sokkal nagyobb “profit” érhető el akkor, ha csak a háttérből szépen lassan gyűjti az adatokat a vírus. Ez lehet bankkártya információ, személyes adat, jelszavak, elérhetőségek, bármi, amivel később vissza lehet élni és/vagy pénzt szerezni vele.

A védekezés a legfontosabb

Nem elég csak óvatosnak lenni és csak a megszokott weboldalakat látogatni. E-mailben is folyamatosan bombáznak minket kártevőkkel. Ahhoz, hogy a védelem maximálisan készen álljon egy betolakodó fogadására, antivírus szoftverre van szükség.

A közhiedelemmel ellentétben ezek egyáltalán nem lassítják a számítógépet, a háttérből figyelik meg a tevékenységünket és ha új weboldalra látogatunk, vagy letöltünk egy fájlt, azt azonnal ellenőrzik azt, és ha kell blokkolják a rendszer védelme érdekében.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom