Dísznövények

A szárnyas feketeszem (Thunbergia alata) gondozása

szárnyas feketeszem
Kép forrása: Pixabay.com

A szárnyas feketeszem (Thunbergia alata) bemutatása, gondozása

szárnyas feketeszem

Kép forrása: Pixabay.com

A szárnyas feketeszem (Thunbergia alata) Kelet-Afrika területén őshonos évelő kúszónövény, melyet a világ számos országába betelepítettek. Kedvelt dísznövény, melyet hazánkban egynyári növényként forgalmaznak.

Kellőképpen erős támasztékra felfuttatva, vagy függesztett cserépbe ültetve is nevelhető. Levélzetét szív alakú levelek alkotják, melyek jó hátteréül szolgálnak a sárga, piros, narancssárga vagy fehér színű virágoknak.

A nyáron valamint az őszelején nyíló virágok különlegességét, a közepüket díszítő fekete pont adja, melyre a növény neve is utal.

A szárnyas feketeszem meleg és fényigényes növény, világos, napos, szélvédett helyen érzi magát legjobban, arra azért mindenképpen figyelni kell, hogy a nyári erős napsugaraknak, ne tegyük ki túl sokáig.

Rendszeres öntözést és tápoldatozást igényel. Túlöntözni természetesen nem kell, de arra figyeljünk oda, hogy mindig legyen nedves a földje, ne száradjon ki.

Hideg éghajlaton nem vészeli át a telet, de kb. 10-15 fokos fagymentes helyen meg lehet próbálni az átteleltetését. Ha ez mégsem sikerülne, szaporítani a magok tavasszal történő vetésével lehet.

Feketeszem vetőmag vásárlás >>>

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Wikipédia; Édenkert

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények