szeder
szeder

Kép forrása: Pixabay.com

A szeder (Rubus) nemzetségbe számos faj tartozik, közös jellemzőjük, hogy ehető, ízletes gyümölcsöt teremnek. Természetes élőhelyüket az erdők, cserjések, erdőszélek, tisztások jelentik. Édes-fanyar ízű gyümölcseik az ősz elején érnek be.

A szeder fogyasztható nyersen, használhatjuk sütemények készítéséhez, valamint készíthetünk belőle lekvárt, gyümölcszselét és italt is. Ha nem tudjuk frissen elfogyasztani vagy feldolgozni, akár fagyaszthatjuk is.

Ahhoz, hogy bőségesen teremjen, a szedret metszeni kell. A szeder metszése az ültetés utáni és a termőkori metszésből áll, ezeket a továbbiakban részletesen ismertetjük.

A szeder ültetés utáni metszése

A szeder ültetését ősszel és kora tavasszal is elvégezhetjük. A szedercsemeték vesszőjét az ültetést követően 1-3 rügyre, a talajfelszínhez közel vágjuk vissza. Az első évben 1-2 gyengén fejlett tősarj kifejlődésére számíthatunk, ezeket a következő év tavaszán erőteljesen metsszük vissza 1-3 rügyre.

A harmadik évtől kezdődően 3-6 erőteljes, 3-5 méter hosszú tősarj fejlődésével számolhatunk. A sarjak másodrendű elágazásokat nevelnek levélhónalji rügyeikből. Amint elérik az 1 méteres magasságot és alapi részük elkezd fásodni, a tősarjakat elkezdhetjük a támrendszerhez rögzíteni.

A szeder termőkori metszése

szeder

Kép forrása: Pixabay.com

A szeder letermett vesszőit a szüret után metsszük ki tőből. Kora tavasszal a tővesszők közül 3-5 vesszőt hagyjunk meg, a többit tőből távolítsuk el. A megmaradó vesszőkről vágjuk le a beteg és elfagyott részeket.

A korai tavaszi metszés során a tővesszők másodrendű elágazásait is metszeni kell. A talajtól 50-60 cm-re levőket, valamint a gyengéket távolítsuk el.

Az erősebb másodrendű elágazások közül válasszunk ki 2-3 fejlettebbet és vágjuk vissza őket ott, ahol átmérőjük már meghaladja a ceruza vastagságot. A többi másodrendű vesszőt 10-30 cm hosszúságúra vágjuk vissza.

A metszés során a tővesszők hosszát is csökkentjük, a ceruza vastagságnál vékonyabb részeket kell lemetszenünk. A metszés végeztével rögzítsük a tővesszőt a támrendszerhez.

Képek forrása: Pixabay.com

Felhasznált irodalom: A metszés zsebkönyve

A szeder ültetése és gondozása – Útmutató

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert