Otthon, Kiskert

A szeder ültetése és gondozása – Útmutató

szeder
Kép forrása: Pixabay.com
szeder

Kép forrása: Pixabay.com

A szeder (Rubus) nemzetségbe számos faj tartozik, közös jellemzőjük, hogy ehető, ízletes gyümölcsöt teremnek. Természetes élőhelyüket az erdők, cserjések, erdőszélek, tisztások jelentik. Édes-fanyar ízű gyümölcseik az ősz elején érnek be.

A szeder fogyasztható nyersen, használhatjuk sütemények készítéséhez, valamint készíthetünk belőle lekvárt, gyümölcszselét és italt is. Ha nem tudjuk frissen elfogyasztani vagy feldolgozni, akár fagyaszthatjuk is.

Ha szeretnénk a kertünkben szedret nevelni elsőként érdemes megismerkedni az igényeivel, gondozási tudnivalóival ugyanis nem tartozik a legigénytelenebb növények közé.

A szeder igényei, gondozása

szeder

Kép forrása: Pixabay.com

A szeder ültetési helyéül napos, szélvédett, nem fagyzugos helyet válasszunk, mindenképp igyekezzünk elkerülni, hogy fagyzugos helyre ültessük. A tüske nélküli fajták érzékenyebbek a fagyokra, mint a tüskések, de utóbbiak se kerüljenek fagyzugos helyre.

A szeder telepítése előtt azt is mérlegelni kell, hogy rendelkezésre áll-e elég hely a neveléséhez. Ahhoz, hogy a tövek megfelelően tudjak terjeszkedni, növekedni egymástól legalább 2,5 m-es távolságra kell ültetni őket egymástól, és támrendszerre is szükség van.

Legjobban középkötött, humuszban gazdag, homokos vályogtalajba ültetve fejlődik, fontos, hogy jó levegő és vízgazdálkodású, tápanyagokban gazdag talajba ültessük a töveket.

szeder

Kép forrása: Pixabay.com

A szeder bár tolerálja a szárazságot, főként a forró nyári napokon bőséges öntözést igényel, ugyanakkor itt fontos megemlíteni, hogy a pangó vizet nem bírja, gyökerei károsodhatnak és baktériumos fertőzések is megtámadhatják.

Ahhoz, hogy bőségesen teremjen, a szedret metszeni is kell, melyet egy külön bejegyzésben részletesen is ismertetünk majd, valamint nem szabad elfeledkezni a telepítést követő években sem a tápanyagok pótlásáról. Szaporítani bujtással lehet.

A szeder metszése – Útmutató

Most, hogy ismertettük a szeder igényeit, jöjjenek az ültetéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók!

A szeder ültetése

szeder

Kép forrása: Pixabay.com

Szedret szabadgyökerű és konténeres kiszerelésben is vásárolhatunk, a kertészetek kínálatában tüskés és tüske nélküli fajtákat találunk. Utóbbiak jó választást jelentenek kisgyerekes családok számára is, mivel a kellemetlen, szúrós tüskék így nem jelentenek veszélyforrást.

Az ültetést ősszel és tavasszal is elvégezhetjük. Első lépésként válasszunk a szeder igényeinek megfelelő ültetési helyet. Ha ez meg van, ássuk fel a talajt 40-50 cm mélyen és javítsuk fel, ha szükséges.

szeder

Kép forrása: Pixabay.com

Ássuk ki az ültető gödröt, ez konténeres növény esetén kétszer olyan mély és széles legyen, mint a konténer mérete. Ha szabadgyökerű szedret ültetünk, akkor kb. 40×40 cm alapterületű és 60 cm mély gödröt kell ásnunk.

Az ültető gödör aljába terítsünk egy réteg szerves trágyát, majd fedjük be egy réteg földdel, hogy a szeder gyökerei közvetlenül ne érintkezzenek vele.

Helyezzünk a szedret a gödörbe és töltsük vissza feljavított talajt, vagy jó minőségű földet. A talajt tömörítsük és bőségesen öntözzük be a töveket. Az ültetéskor célszerű kialakítani a támrendszert is, ehhez 5 méterenként verjünk le pl. fa oszlopokat és feszítsünk ki huzalokat.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Megyeri Szabolcs Kertészete; Kedvenc kert és kerti tó centrum; Gazigazító – Szeder

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert