szegfű

Ebben az írásunkban 12 szegfűfélét gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Kerti szegfű (Dianthus caryophyllus) bemutatása, gondozása

A kerti szegfű (Dianthus caryophyllus) a szegfűfélék családjába tartozó évelő növény, mely a Földközi-tenger vidékén őshonos. Nagyon kedvelt és változatos megjelenésű alacsony vagy közepes termetű dísznövény, népszerű fajtái a Chabaud és a Grenadin szegfű.

A nemesítők munkájának hála a nyáron nyíló virágok különféle színárnyalatokban és formában pompáznak. Lehetnek szimplák és teltvirágúak, rózsaszín, piros, fehér és sárga árnyalatúak is. A mutatós virágok a szár végén nyílnak, melyet vékony, fűszerű, szürkészöld, vagy kékeszöld levelek díszítenek.

szegfű

Kép forrása: Pixabay.com

A kerti szegfű napos, világos helyen, jó vízáteresztő, semleges, vagy lúgos kémhatású talajban fejlődik a legszebben. Átlagos vízigényű növény, rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel. Ha rossz vízelvezetésű talajba ültetjük, vagy túlöntözzük, az a gyökérzet rothadásához és a növény elpusztulásához vezet.

Kártévők általában nem támadják meg, betegségek közül előfordul, hogy lisztharmat támadja meg, de ezt leszámítva nem problémás növény.

Szaporítani magvetéssel lehet. Magjait beltérben vessük el cserépbe, februárba és márciusban. Az így nevelt növényeket a fagyveszély elmúltával ültethetjük ki végleges helyükre.

2. Kínai szegfű (Dianthus chinensis) bemutatása, gondozása

kínai szegfű

Kép forrása: Flickr / Szerző: A Yee / Licence: CC BY 2.0

A kínai szegfű (Dianthus chinensis) alacsony termetű, bokros évelő növény, mely ágyásszegélyekbe, balkonládába való ültetésre a legalkalmasabb.

Az Észak-Kínában, Koreában, Mongóliában, valamint Oroszország délkeleti részén honos növény, kora nyáron nyíló egyszínű vagy mintás, fogazott szirmú virágaival díszít. Levélzetét a szegfűkre jellemző, vékony, fűszerű levelek alkotják.

A kínai szegfű napos, világos helyen, átlagos, jó vízáteresztő talajba ültetve is szépen fejlődik. Rendszeres, mérsékelt öntözést igényel. Sikeresen másodvirágzásra bírható, ha eltávolítjuk az elvirágzott virágfejeket.

Télen fagyérzékenysége miatt, takarással érdemes óvni. Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny. Szaporítani magról lehet. Palántáit a fagyveszély elmúltával ültessük ki.

Kínai szegfű vetőmag vásárlás >>>

3. Tollas szegfű (Dianthus plumarius) bemutatása, gondozása

tollas szegfű

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

A tollas szegfű vagy német szegfű (Dianthus plumarius) alacsony termetű, párnát alkotó évelő növény. Levélzetét, melyet télen is megőriz, fűszálhoz hasonló vékony, sötét szürkészöld levelek alkotják.

Kecses, csipkés szélű szirmok alkotta rózsaszín virágai a szár végén nyílnak. Illatos virágaiban, tavasz végén, valamint a nyár elején gyönyörködhetünk. A tollas szegfű jól mutat sziklakertekben, valamint szegélynövényként is.

A tollas szegfű egyszerűen nevelhető nem túl igényes növény. Fényigénye nagy, ezért világos, vagy tűző napos helyre is bátran ültethetjük. A szárazságot jól tűri, vízigénye alacsony, ezért öntözésével nem kell foglalkozni, elég számára a csapadékból származó nedvesség.

Talajok közül leginkább a meszes talajokat szereti, a legfontosabb szempont, hogy a talaj jó vízáteresztő legyen. Virágzását meghosszabbíthatjuk, ha folyamatosan eltávolítjuk az elszáradt virágokat.

Betegségekre és kártevőkre nem kényes, esetleg a meztelencsigák és a levéltetvek vehetik célba. Szaporítani tőosztással és magvetéssel is lehet.

4. Réti szegfű (Dianthus deltoides) bemutatása, gondozása

réti szegfű

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: H. Zell

A réti szegfű vagy mezei szegfű (Dianthus deltoides) a szegfűfélék családjába tartozó alacsony termetű évelő növény. Nagyon jó választás sziklakertbe, vagy évelőágyakba, ahol összefüggő, szőnyegszerű felületet alkothat.

A hajtások végén nyíló, élénk rózsaszín vagy piros színű, illatos virágai tavasz végén, valamint nyáron díszítenek. A réti szegfű egyszerűen nevelhető, igénytelen növény, mely napos, világos helyen, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, meszes, kavicsos talajba ültetve  fejlődik legszebben.

Virágzása sikeresen meghosszabbítható, ha folyamatosan eltávolítjuk az elhervadt virágokat. Néhány évente célszerű tőosztással megfiatalítani, ez a szaporítás egyik legegyszerűbb módja is egyben. Magról is szaporítható.

Betegségek és kártevők általában nem károsítják. Túlságosan nedves környezetben gyökerei rothadásnak indulnak, ami a növény elpusztulását eredményezheti.

5. Kahori szegfű (Dianthus ‘Kahori’) bemutatása, gondozása

kahori szegfű

Kép forrása: Flickr / Szerző: hoojammyflip / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A kahori szegfű (Dianthus ‘Kahori’) alacsony termetű, bokrosodó habitusú örökzöld évelő növény, mely sziklakertbe, kerti utak szegélyébe vagy balkonládába is ültethető. Levelei a szegfűkre jellemző, keskeny levélkék, pink színű, illatos virágai a felfelé törő vékony szárak végén nyílnak a nyár folyamán.

A kahori szegfű nem túl problémás, egyszerűen nevelhető növény, mely napos, világos esetleg félárnyékos helyen, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő, lúgos vagy semleges talajba ültetve fejlődik legszebben.

Rendszeres, de körültekintő öntözést igényel, mivel a túlöntözés és a pangó víz hatására gyökerei rothadni kezdenek, ami könnyen a növény végét jelentheti. Betegségek és kártevők általában nem károsítják.

Szaporítani dugvánnyal és tőosztással is lehet. Utóbbi módszerrel érdemes néhány évente megfiatalítani.

6. Törökszegfű (Dianthus barbatus) bemutatása, gondozása

törökszegfű

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Kor!An (Андрей Корзун)

A törökszegfű vagy szakállas szegfű (Dianthus barbatus) tavasz végétől virágzó látványos virág, melyet hazánkban elsősorban kétnyári növényként nevelnek, bár kora tavaszi vetéssel, akár már az első évben virágzásra bírható.

Jól társítható évelőkkel, és egynyáriakkal vegyes virágágyásban, valamint vágott virágként is remek, hosszan díszít vázába téve.

A törökszegfű napos, világos helyen érzi igazán jól magát, öntözés mellett. Kedveli az agyagos, enyhén meszes talajokat, bár alapvetően nem kényes a talaj típusára.

A törökszegfű szaporítása magvetéssel

A törökszegfű magja hidegágyba május végén, június elején vethető, a csírázásig árnyékolni kell, és gondoskodni a megfelelő nedvességről is. A csírázási idő kb. 1-2hét.

A fiatal növények ősz elejére megerősödnek, szeptember elején végleges helyükre palántázhatók, virágaikban a következő évben gyönyörködhetünk. Ültetéskor az ideális tőtávolság kb. 25cm. Szabadföldi helyrevetéssel július közepén és augusztus elején próbálkozhatunk.

7. Pünkösdi szegfű (Dianthus gratianopolitanus) bemutatása, gondozása

Dianthus gratianopolitanus 'Bath's Pink'

Dianthus gratianopolitanus ‘Bath’s Pink’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Ltshears

A pünkösdi szegfű (Dianthus gratianopolitanus) alacsony, vagy közepes termetű, bokros növekedésű, terjedő tövű évelő növény, mely talajtakaróként, valamint szegélynövényként is ültethető.

A hazánkban is honos kedves külsejű virág levélzetét szürkészöld árnyalatú, fűszerű levelek alkotják, melyek télen is a növényen maradnak. Szimpla vagy telt, rojtos szélű rózsaszín virágai tavasz végén, valamint a nyár elején nyílnak.

A pünkösdi szegfű, napos vagy világos helyen, jó vízáteresztő, semleges vagy meszes, tápanyagban bővelkedő talajba ültetve fejlődik legszebben. Átlagos vízigényű növény, földjét rendszeres, de körültekintő öntözéssel tartsuk kissé nyirkosan.

Sikeresen másodvirágzásra bírhatjuk, ha folyamatosan levágjuk az elhervadt virágait. Betegségekre nem érzékeny, kártevők közül időnként megtámadják a levéltetvek és a meztelencsigák.

Szaporítani magról és tőosztással lehet. Az utóbbi módszerrel érdemes néhány évente, tavasszal megfiatalítani.

8. Bársonyos kakukkszegfű (Lychnis coronaria) bemutatása, gondozása

bársonyos kakukkszegfű

Kép forrása: Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A bársonyos kakukkszegfű (Lychnis coronaria) nagytermetű bokros növekedésű évelő növény, mely hazánkban védettséget élvez.

Igazán karakteres növény, szárai valamint lándzsa alakú levelei szürkészöld színűek, míg virágai élénkrózsaszín színben játszanak. Feltűnő virágzatát tavasz végén, valamint a nyár első felében csodálhatjuk meg.

A bársonyos kakukkszegfű egyszerűen gondozható, nem túl igényes és érzékeny növény. Ültetési helyéül, napos és félárnyékos helyet egyaránt választhatunk. Talajok közül, elsősorban a semleges kémhatású talajok jöhetnek szóba.

Vízigénye átlagos, a mérsékelt öntözést meghálálja. Virágzási ideje meghosszabbítható, a száraz virágok levágásával. Kártevőkre és betegségekre sem érzékeny, esetenként a meztelencsiga okozhat problémát.

9. Tengerparti habszegfű (Silene maritima) bemutatása, gondozása

tengerparti habszegfű

Kép forrása: Flickr / Szerző: chrispd1975 / Licence: CC BY-ND 2.0

A tengerparti habszegfű (Silene maritima) alacsony termetű, növekedése során párnát képező évelő növény, mely Nyugat-Európában őshonos. Levélzetét lándzsás, szürkészöld levelek alkotják.

Kissé felfújt, fodros szirmú fehér virágai a szár végén nyílnak. Kedves virágai a nyár első felében díszítenek.

A tengerparti habszegfű egyszerűen gondozható, fényigényes növény, ültetési helyéül nyugodt szívvel választhatunk világos, vagy félárnyékos helyet egyaránt. Jól mutat sziklakertekbe, kőfalakba ültetve, valamint szegélynövényként is.

Talajok közül leginkább a meszes, homokos talajokat kedveli. Vízigénye átlagosnak mondható, szárazabb, melegebb időszakokban mérsékelten öntözzük.

10. Enyves szurokszegfű (Silene viscaria) bemutatása, gondozása

enyves szurokszegfű

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Agnieszka Kwiecień, Nova

Az enyves szurokszegfű vagy balkáni enyvesszegfű (Silene viscaria; Lychnis viscaria) közepesen magas évelő növény, mely évelőágyásba és sziklakertbe ültethető. Érdekessége, hogy szára ragacsos innen ered a magyar elnevezése.

Levélzete fűcsomóra emlékeztet, a levelek fölé magasodó vékony virágszáron nyílik magenta színű virágokból álló bugavirágzata. Tavasz végén, valamint nyár elején pompázó virágait a pillangók is előszeretettel látogatják.

Az enyves szurokszegfű napos, világos vagy félárnyékos helyen, jó vízáteresztő képességű, kissé nyirkos talajban fejlődik legszebben. A gyengébb minőségű talajokat is tolerálja, túlságosan kötött talajba viszont ne ültessük, vagy javítsuk fel a talajt ültetés előtt, mivel a pangó vizet rosszul tűri.

Betegségek általában nem támadják meg, kártevők közül időnként a levéltetvek károsítják. Szaporítani tőosztással, dugványozással és magról is lehet, utóbbi csak az alapfaj esetében lehetséges. Az enyves szurokszegfű jó önvető képességű növény, ha megfelelő körülmények között tartjuk, elszórja magjait.

11. Őszi habszegfű (Silene schafta) bemutatása, gondozása

őszi habszegfű

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Agnieszka Kwiecień, Nova

Az őszi habszegfű (Silene schafta) alacsony termetű, földön kúszó, lassan terjedő évelő növény, mely támfalak és sziklakertek díszítésére egyaránt alkalmas.

A Kaukázusban őshonos növény levélzetét lándzsa alakú félörökzöld levelek alkotják. Csillag alakú, rózsaszín virágai a nyár második, valamint az ősz első felében nyílnak.

Az őszi habszegfű egyszerűen nevelhető, növény, mely napos, világos vagy félárnyékos helyen, jó vízáteresztő talajba ültetve fejlődik legszebben. Elég csak mérsékelten öntözni, semmiképp se öntözzük túl, mivel túlságosan nedves talajban könnyen rothadni kezdenek a gyökerei.

Kártevők jellemzően nem károsítják, betegségek közül időnként megtámadja a lisztharmat. Szaporítani dugványozással és magról lehet.

12. Égőszerelem (Silene chalcedonica) bemutatása, gondozása

égőszerelem

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Az égőszerelem, tűzpiros égőszerelem (Silene chalcedonica) közepes, magas termetű évelő növény, mely Ázsia középső vidékeiről származik, és onnan hódította meg a hazai kerteket is.

Igazán látványos növény, melyet a száron hozott élénkzöld hegyes leveleinek, valamint a szár végén nyíló élénk színű, félgömböt formázó virágzatának köszönhet. A fehér, narancssárga, rózsaszín vagy piros színben játszó virágokat a nyár elején csodálhatjuk meg.

Az égőszerelem napos, világos és félárnyékos helyre egyaránt ültethető. A talaj tekintetében nincsenek különleges igényei, egyedül az a fontos, hogy az ültető közeg jó vízáteresztő képességű legyen. Vízigénye átlagos, meghálálja, ha mértékkel öntözzük.

Érdemes folyamatosan levágni a száraz virágokat, ezzel kitolható a virágzási idő. Ősszel célszerű visszametszeni. Mivel viszonylag magas növény, ezért gondoskodhatunk támasztékról is, szeles időben jó szolgálatot tesz.

Szaporítani tavasszal lehet magvetéssel, de szaporítható szárdugványról és tőosztással is.

Képek forrása: Pixabay.com; Flickr / Szerző: A Yee / Licence: CC BY 2.0; Wikipédia / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz; Wikipédia / Szerző: H. Zell; Flickr / Szerző: hoojammyflip / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Wikipédia / Szerző: Kor!An (Андрей Корзун); Wikipédia / Szerző: Ltshears; Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Flickr / Szerző: chrispd1975 / Licence: CC BY-ND 2.0; Wikipédia / Szerző: Agnieszka Kwiecień, Nova; Wikipédia / Szerző: Agnieszka Kwiecień, Nova; Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Források: Wikipédia – Kerti szegfű; Tuja.hu – Törökszegfű; Lifepress.hu – Törökszegfű; Farmer.hu – Törökszegfű; Botanikaland – Enyves szurokszegfű

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények