A szegfűszeg gyógyhatásai és felhasználási lehetőségei


Kép forrása: Pixabay.com
A szegfűszeg a mirtuszfélék családjába tartozó örökzöld növény, amelynek virágbimbóiból készítik a jól ismert fűszert. A szárított bimbók apró kis szegekre emlékeztetnek.
Magyarországon őrölt és egész formájában fűszerként, valamint illóolajként forgalmazzák, az aromás ízű szegfűszeget.
Íze nagyon intenzív, kissé kesernyés és hűsítő, fahéjjal kombinálva, nagyon ízletes fűszere a különféle süteményeknek, gyümölcssalátáknak. A kozmetikai ipar is használja, valamint a likőrkészítés során is kedvelt ízesítő.
A szegfűszeg galluszsavat, flavonoidokat, valamint illóolajat tartalmaz. Illóolaja enyhe érzéstelenítő, valamint antibakteriális hatású is. Jól használható gyomorerősítésre, a szájüreg, gyomor és bélrendszer fertőtlenítésére is. Enyhíti a rovarcsípések okozta viszkető érzést is.
Kép forrása: Pixabay.com
Források: Házipatika; Wikipédia