szeldeltlevelű bükk

A szeldeltlevelű bükk (Fagus sylvatica var. heterophylla) bemutatása, gondozása

szeldeltlevelű bükk

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Sten Porse

A szeldeltlevelű bükk (Fagus sylvatica var. heterophylla) kb. 10-20 méteres magasságot elérő, széles lombkoronájú, sűrű ágrendszerű lombhullató fa. Ágrendszere már a talajhoz viszonylag közel elágazik, koronája amellett hogy széles, kerekded vagy tojásdad alakú.

Levélzetét látványosan szeldelt fényes felületű levelek alkotják, melyek ősszel narancssárga vagy élénksárga színben játszanak lehullás előtt. A tavasz második felében nyílnak virágai, melyek nem különösebben látványosak. Ezt követően fejlődnek ki a tüskés kupacsok.

A szeldeltlevelű bükk napos, világos vagy félárnyékos helyen, nem túl kötött, mély termőrétegű, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik szépen. Túlságosan kötött, gyenge minőségű, tápanyagban gyér talajba ültetve, hamar elpusztul. A városok szennyezett levegőjét szintén nem szereti.

Kedveli a párás környezetet, valamint vízigényes növénynek is számít, emiatt rendszeresen kell öntözni. Az átültetést megsínyli, az ültetés vagy átültetés ezért mindenképp a növény nyugalmi időszakában történjen.

Betegségek közül a lisztharmat, kártevők közül a bükk-gyapjaspajzstetű, a bóbitás bükkszú és a zöld karcsúdíszbogár károsíthatja. Szaporítani magról és oltással lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Sten Porse

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék