széleslevelű csillagmeténg

A széleslevelű csillagmeténg (Amsonia tabernaemontana) bemutatása, gondozása

széleslevelű csillagmeténg

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A széleslevelű csillagmeténg (Amsonia tabernaemontana) közepes, magas termetű, terjedő tövű évelő növény, mely Észak-Amerikában őshonos. A széleslevelű amzónia és széleslevelű amson-virág néven is ismert növény, magasabb, valamint közepes termetű, törpe változatban is létezik.

Levélzetét lándzsás, viszonylag széles levelek alkotják, melyek ősszel sárgás árnyalatot kapnak. A bokros felépítésű dísznövény feltörő szárain, április végétől, a nyár elejéig nyílnak a csillag alakú, világoskék virágok.

A növény gondozása során viseljünk kesztyűt, mivel, tejnedve bőr és szemirritációt okozhat!

A széleslevelű csillagmeténg napos, világos vagy félárnyékos helyen, átlagos tápanyag tartalmú talajba ültetve fejlődik legszebben. Virágzása napos helyen lesz a legintenzívebb. Túlságosan tápanyagdús talajban vagy árnyékos helyen felnyurgulhat, ilyen esetben érdemes visszavágni a virágzás után.

Átlagos vízigényű növény, szereti, ha talaja mindig kissé nyirkos, ezért főként napos helyen, rendszeresen öntözzük. Kártevőkre és betegségekre nem érzékeny.

Szaporítani tőosztással, dugványozással és magról lehetséges. A tőosztás során problémát okozhat, ha átvágjuk fásodó gyökérzetét.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők