japán szellőrózsa

A szellőrózsa bemutatása

A szellőrózsák elmaradhatatlan növényei a természetes hatású, kötetlen virágágyásoknak. Ezek a páratlan szépségű virágok, jól társíthatók más évelőkkel, így látványos összeültetéseket hozhatunk létre.

Tavasszal és kora nyáron (erdei szellőrózsa (Anemone sylvestris), koronás szellőrózsa (Anemone coronaria)), valamint nyár végén és ősz elején (japán szellőrózsa (Anemone hupehensis var. japonica), kínai szellőrózsa (Anemone hupehensis)) virágzó fajokat egyaránt találunk közöttük.

Összefoglalónkban a leggyakoribb szellőrózsákat és gondozási tudnivalóikat gyűjtöttük össze.

1. Japán szellőrózsa (Anemone hupehensis var. japonica)

japán szellőrózsa

Japán szellőrózsa / Kép forrása: Pixabay.com

A japán szellőrózsa nevével ellentétben, nem Japánban, hanem Kínában őshonos évelő növény. Innen került Japánba, majd terjedt el Európában is. A fehér vagy a rózsaszín különböző árnyalataiban tündöklő virágai a nyár második felében kezdenek nyílni és az első fagyokig díszítenek.

A japán szellőrózsák között közepesen magas kb. 60cm-es, és egészen magas, akár másfél méteres változatokat is találunk. A japán szellőrózsa, tulajdonképpen a kínai szellőrózsa egyik változata, de gyakran így nevezik az egyéb Kínából származó fajokat és hibrideket is.

A japán szellőrózsa napos, világos és félárnyékos fekvésbe is ültethető. Napos helyen rendszeres öntözést, nyirkos talajt igényel. Talajok közül a jó vízáteresztő képességű, tápanyagban bővelkedő talajokat kedveli.

A magasabb változatok esetében, főleg szeles helyen érdemes támasztékról is gondoskodni. Szaporítani tőosztással lehet.

2. Kínai szellőrózsa (Anemone hupehensis)

Kínai szellőrózsa

Kínai szellőrózsa / Kép forrása: Pixabay.com

A kínai szellőrózsa Kínából származó évelő növény, mely először Japánt, majd pedig Japánból az európai kertészeteket is meghódította. Az alacsony 40-50 cm-es (Anemone hupehensis ‘Pocahontas’) valamint magas 60-90cm-esre növő változatok (Anemone hupehensis ‘Praecox’) egyaránt megtalálhatók a kertészetek kínálatában.

Kínai szellőrózsa

Kínai szellőrózsa / Kép forrása: Pixabay.com

A kínai szellőrózsa nyár végén kezdi ontani, fehér vagy rózsaszín virágait melyek a hosszú szárak végén nyílnak, és egészen a fagyokig díszítik a kertet.

A növény olajzöld színű levelei érdes felületűek, szeldeltek. Az alacsonyabb termetű változatok sziklakertbe és virágágyásba, a nagyobb termetűek nagyobb virágágyásba ültethetők.

A kínai szellőrózsa napos, világos és félárnyékos fekvésbe is ültethető. Napos helyen rendszeres öntözést, nyirkos talajt igényel. Talajok közül a jó vízáteresztő képességű, tápanyagban bővelkedő talajokat kedveli.

A magasabb változatok esetében, főleg szeles helyen érdemes támasztékról is gondoskodni. Szaporítani tőosztással lehet.

3. Koronás szellőrózsa (Anemone coronaria)

Koronás szellőrózsa

Koronás szellőrózsa / Kép forrása: Pixabay.com

A koronás szellőrózsa (Anemone coronaria) Jordánia és Izrael területéről származó évelő hagymás növény. Csészelevelek alkotta, élénk színű virágaival a kertek kora nyári, tavaszvégi dísze.

Rövid virágzási időszakát követően föld feletti részei visszahúzódnak a gumóba, ekkor kezdődik a koronás szellőrózsa nyugalmi időszaka. Ezt követően lehet szaporítani, a gumók osztásával.

Koronás szellőrózsa

Koronás szellőrózsa / Kép forrása: Pixabay.com

A koronás szellőrózsát bátran ültethetjük napos virágágyakba, nem tesz benne kárt a tűző nap. Talajok közül a semleges, vagy savas kémhatású, jó vízgazdálkodású, laza talaj a leginkább megfelelő. Öntözni csak a növény aktív időszakában szükséges.

Gumóit teleltethetjük a szabadban, takarással, vagy pedig fel is szedhetjük őket, azonban fontos megemlíteni, hogy bár körültekintően járunk el, akkor sem biztos, hogy áttelelnek a gumók.

Kártevőkre és betegségekre nem igazán érzékeny, de lisztharmat előfordulhat, és a meztelencsigák is célba vehetik.

4. Erdei szellőrózsa (Anemone sylvestris)

Erdei szellőrózsa

Erdei szellőrózsa / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Stefan.lefnaer

Az erdei szellőrózsa (Anemone sylvestris) Közép és Délkelet-Európában, valamint Szibériában őshonos, terjedő tövű, bokrosodó évelő növény, mely hazánkban védett.

Levelei szeldeltek, virágai jellemzően fehér színűek, április-májusban nyílnak. Szeptemberben újra virágzik.

A kifejlett erdei szellőrózsa kb. 30-50cm-es magasságot ér el, olyan virágágyást válasszunk számára, ami világos, esetleg félárnyékos.

erdei szellőrózsa

Erdei szellőrózsa / Kép forrása: Flickr / Szerző: Björn S… / Licence: CC BY-SA 2.0

A töveket egymástól 30cm-es tőtávolságra ültessük el. Jól társítható a haranglábbal (Aquilegia) és a zergevirággal (Doronicum) is, látványos, természetese hatású virágágyást hozhatunk így létre.

Az erdei szellőrózsa, jó vízelvezetésű, kissé meszes, humuszos talajban fejlődik legszebben, földjét tartsuk nedvesen.

Képek forrása: Flickr / Szerző: Laura Nolte / Licence: CC BY 2.0; Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Stefan.lefnaer; Flickr / Szerző: Björn S… / Licence: CC BY-SA 2.0

Források: Évelő dísznövények – Zsohár Csaba – Zsohárné Ambrus Mária; Wikipédia – Anemone hupehensis; Botanikaland – Kínai szellőrózsa; Botanikaland – Japán szellőrózsa

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők