szép szívvirág

A szép szívvirág (Lamprocapnos formosa) bemutatása, gondozása

szép szívvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Danny Steven S.

A szép szívvirág (Lamprocapnos formosa; Dicentra formosa) közepes termetű, rizómás évelő növény, mely Észak-Amerikában őshonos. Természetes élőhelyét az humuszos, üde talajú lombhullató erdők jelentik.

Kertünkbe talajtakaró növényként, vagy akár árnyékosabb sziklakertbe is ültethetjük. A számára megfelelő élőhelyen kis kolóniákat hoz létre. Fontos megemlíteni, hogy a növény minden része mérgező, az arra érzékenyeknél, már a növény érintése is bőrirritációt okozhat.

Sűrű levélzetét szeldelt, hamvas bevonatú levelek alkotják, a levélzet összhatása a páfrányok külsejére emlékeztet. Rózsaszín vagy fehér árnyalatú virágai tavasszal díszítenek.

A szép szívvirág legjobban félárnyékos helyen, semleges vagy lúgos kémhatású, humuszban gazdag, nyirkos talajban fejlődik. Napos, világos helyre is ültethető, ilyenkor azonban fokozottan kell ügyelni a rendszeres öntözésre.

Rendszeres öntözés mellett levélzete nyáron is díszít, ellenkező esetben a növény visszahúzódik, nyugalmi időszakra tér. Nyugalmi időszakában is igényel öntözést, nem szereti, ha földje kiszárad. Virágzását sikeresen meghosszabbíthatjuk, ha folyamatosan eltávolítjuk az elhervadt virágokat.

Betegségek és kártevők általában nem károsítják, de ritkán megtámadhatják levéltetvek. Szaporítani tőosztással lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Danny Steven S.

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők