szerelemvirág

A szerelemvirág (Agapanthus africanus) bemutatása, gondozása

szerelemvirág

Kép forrása: Pixabay.com

Az afrikai szerelemvirág (Agapanthus africanus) vagy afrikai kékliliom Dél-Afrika területéről származó évelő növény, mely az újkor idején hódította meg az európai kertészek szívét.

Nem véletlenül, hisz a hosszú szár végén nyíló, apró kék virágok alkotta virágzat igazán pompás látvány. A szerelemvirág rendkívül könnyed, légies hatást kelt, ráadásul egész nyáron élvezhetjük a kék virágok szépségét.

A szerelemvirág helyéül napos, világos helyet válasszunk, ilyen fekvésben érzi magát legjobban. Teleltetést igényel, a hazai téli klímát nem bírja. Azért, hogy könnyen teleltetési helyére vihessük, cserépben, az idősebb növényeket pedig nagyobb ültető edényben érdemes nevelni.

Mivel érzékeny a fagyokra, ezért csak akkor vigyük ki a szabadba, amikor már elmúlt a fagyveszély, és természetesen időben helyezzük biztonságba ősszel.

szerelemvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A szerelemvirágot vízigényes virágként tartjuk számon, ezért ne fukarkodjunk az öntözéssel, valamint a tápoldatozással sem. Átültetni nagyjából 3-4 évente érdemes, amikor már úgy ítéljük meg, hogy szűkössé vált a növény számára a cserép.

Szaporítani tőosztással lehet. Ha szeretnénk tőosztással szaporítani azt tavasszal, vagy a virágzás után tehetjük meg.

A szerelemvirág teleltetése

szerelemvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A cserépbe ültetett növények teleltetését kb. a leanderével egy időben lehet elkezdeni. Teleltetéséhez kb. 4-6 fokos, világos helyet válasszunk. A teleltetés során csak mértékkel öntözzük, de arra azért figyeljünk, hogy teljesen ne száradjon ki a földlabdája.

Január vége felé, keressünk, melegebb 15 fok körüli világos helyet.

Tavasszal ismét lehet növelni az öntözés és a tápoldatozás gyakoriságát és mennyiségét, majd a fagyveszély elmúltával kikerülhet újra a szabadba növényünk. Ha szeretnénk tőosztással szaporítani, azt tavasszal, vagy a virágzás után tehetjük meg.

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás: Zöld újság

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények