szilva

A szilva bemutatása

szilva

Kép forrása: Pixabay.com

Az európai szilva (Prunus domestica) lombhullató fa, mely kb. 10-15 méteres maximális magasságot ér el kifejlett korában. Főként ízletes gyümölcséért ültetjük, de tavaszi virágzása miatt a kert díszeként is említést érdemel.

Hazája Közép-Ázsiától a Fekete-tengerig, Közép-Európáig terjed. A szilva termesztése világszerte jelentős, Magyarországon főként a Prunus domestica különböző fajtáit ültetjük, míg a világ más részein, amerikai, japán és kínai fajokat telepítenek.

A szilva hamvas bevonatú, csonthéjas termései fajtától függően lila, vöröses, sárga vagy akár zöld színűek is lehetnek. Ízletes, ám cukor tartalma miatt nem éppen diétás csemegének számító gyümölcsét változatosan használhatjuk fel.

Készíthetünk belőle lekvárt, befőttet, aszalt gyümölcsöt, főzhetünk belőle pálinkát. Fogyaszthatjuk nyersen, használhatjuk sütemény, gyümölcsleves vagy éppen szilvás gombóc készítéséhez is.

Számos Magyarországon államilag elismert szilvafajtát tartunk számon, ezek közül a Besztercei szilva az egyik legnagyobb múltú fajta. Már a középkor végén termesztették hazánkban, elődei valószínűleg Szíriából származnak.

Ha kedvet kaptunk a Besztercei szilva vagy más szilvafajta ültetéséhez, fontos megismernünk milyen igényei vannak a szilvának, mi kell, ahhoz, hogy bőséggel teremjen a kertünkben.

A szilva gondozása

szilva

Kép forrása: Pixabay.com

A szilva viszonylag igénytelen növény, számára kevésbé ideális körülmények mellett is termést hoz, azonban igazán bő és jó minőségű termésre, akkor számíthatunk, ha öntözésről és rendszeres trágyázásról is gondoskodunk.

A szilva helyéül napos, világos védett helyet keressünk, mivel viszonylag korán virágzik, ezért a kései fagyok károsíthatják virágait. Lényegében bármilyen talajba ültethetjük a futóhomokos és szikes talajok kivételével.

Ültetéskor érdemes például istállótrágyával biztosítani a megfelelő tápanyagmennyiséget és a későbbiekben is gondoskodni trágyázásról. A szilva gyökerei sekélyen futnak, ezért a tartós szárazság megviselheti, így fontos, hogy rendszeresen öntözzük.

Az elültetett csemeték a megfelelő gondozás mellett kb. 4-5 év után hoznak termést, eddig kell kialakítanunk a megfelelő koronaformát, később pedig arra kell törekedni a metszés során, hogy megakadályozzuk a korona elsűrűsödését. A szilva metszését, egy külön bejegyzésben részletesen is bemutatjuk.

Szilva metszése – Részletes útmutató

A szilva bár igényeit tekintve egy jó tulajdonságú fa, sajnos betegségek és kártevők szép számmal károsíthatják. Betegségek közül a levélfoltosodás és a monília, míg kártevők közül a levéltetvek, takácsatkák, a szilvadarázs és a szilvamoly érdemel említést, így növényvédelmi teendőkkel is számolnunk kell, ha szilvát szeretnénk termeszteni.

Most, hogy megismertük a szilva igényeit, jöjjenek az ültetés konkrét lépései.

A szilva ültetése

szilva

Kép forrása: Pixabay.com

Szilvát szabadgyökerű, földlabdás és konténeres kiszerelésben is vásárolhatunk. A konténeres és a földlabdás kiszerelésű szilvát lényegében az év bármely fagymentes időszakában ültethetjük, de a legjobb időszak az ültetéshez az ősz és a tavasz. Szabadgyökerű szilvát októberben és novemberben ültethetünk.

Első lépésként válasszunk helyet a szilvafa számára az igényeinek megfelelően, illetve mérlegeljük, hogy elegendő-e számára a hely, kilóg-e az utcára.

Ha megtaláltuk az ideális helyet, készítsük elő az ültető gödröt. A túl laza, homokos talajt komposzttal, míg a túlságosan kötött talajt homok és porózus termőföld hozzáadásával lehet javítani.

A gödör aljába helyezzünk vastag réteg szerves trágyát, erre kerüljön egy réteg föld, hogy a gyökerek ne érintkezzenek közvetlenül a tápanyag réteggel.

A szabadgyökerű szilva csemete, ültetési magasságát az oltás, szemzés helye mutatja, ez mindenképp kerüljön a föld felszíne fölé. A gyökereket egyenletesen osszuk el a gödörben, állítsuk be a csemetét, majd pedig temessük be a gödröt. A föld visszatöltése közben, tömörítsük a talajt.

Konténeres szilva esetében elég csak finom ütögetéssel, rázással kiemelni a növényt a konténerből, ezt követően behelyezhető a gödörbe. A csemete földjének felszíne legyen egy síkban a környező föld felszínével, amikor a gödörbe állítjuk.

Próbáljuk bele a gödörbe a csemetét, szükség esetén mélyítsük a gödröt, vagy szórjunk bele földet, ha túl mély lett. A csemete beállítása után kezdjük meg a föld visszatöltését, úgy hogy szakaszosan tömörítjük közben. Ezzel megelőzhető, hogy később a talaj megsüllyedjen, és a fa megdőljön.

A földlabdás szilvafák gyökérzete jutazsákba van csomagolva, ez biológiailag lebomló, természetes anyag, ezzel együtt ültetjük el a fát. A teljes földlabda kerüljön a talajszint alá, de túlságosan mélyre nem kell süllyeszteni.

Bármilyen kiszerelésű szilvafa csemetét ültettünk, nagyon fontos az ültetés utáni alapos beöntözés, amelyet az ültetés követő hetekben többször is meg kell ismételni.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Megyeri Szabolcs Kertészete; Wikipédia – Nemes szilva; Magro.hu – Híres szilvafajták és érési idejük; Bálint Gazda – Szilva – Ebből készül a legnépszerűbb lekvár

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert