beteg levél
beteg levél

Kép forrása: Flickr / Szerző: Scot Nelson / Licence: Public Domain Mark 1.0

Korábban röviden írtunk a szobanövényeket károsító leggyakoribb gondozási hibákról, valamint a különféle kártevőkről, illetve ezek ellenszereiről. Az alábbi írásunkban a leggyakoribb gombás, baktériumos és vírusos betegségeket, valamint ezek kezelését vesszük számba részletesen.

Gombás betegségek

A gombás betegségekről általánosan elmondható, hogy leggyakrabban spóráikkal, behurcolással, illetve fertőzéssel támadják meg növényeinket. Kivételt a korompenész képez, melyet különféle kártevők, például a levél és pajzstetvek, valamint az üvegházi molytetvek terjesztenek.

A gombás betegségek kezelése során, első lépésként a fertőzött növényi részeket kell eltávolítani, ezt követik az adott gombabetegség megszűnését elősegítő, egyéb módszerek.

Lisztharmat

A lisztharmat a levelek színén és fonákján jelenik meg fehéres, vagy piszkos barna púderszerű bevonat formájában. Megjelenésének oka a levélre kerülő gombaspóra.

Lisztharmattal fertőzött szobanövényünket, vegyszermentesen, a fertőzött levelek eltávolításával és megsemmisítésével kezelhetjük, valamint próbálkozhatunk zsurlófőzet alkalmazásával is. Egyéb megoldást a gombaölő szerek jelentenek.

Peronoszpóra

A peronoszpóra megjelenése, a lisztharmathoz hasonlóan, szintén a levélre kerülő spórákhoz köthető. Tünetei is a lisztharmathoz hasonlók, azzal a különbséggel, hogy a fehér vagy piszkos barna színű púderes bevonat, csak a levél fonákon jelenik meg.

A peronoszpórával fertőzött növény kezelése, a lisztharmatnál ismertetett módon történjen.

Szürkepenész

A szürkepenész megjelenése a nem megfelelő gondozás, illetve a növény számára kedvezőtlen környezet következménye.

A növényre szóródott vízpermet, a túlságos nedves és hűvös levegő, valamint a magas páratartalom egyaránt vezethet a szürkepenész megjelenéséhez. Tünete a virágokon, szárakon és leveleken megjelenő barnásszürke bevonat.

A növény kezelése során, először távolítsuk el a fertőzött részeket, ezt követően pedig változtassunk a növény körülményein, helyezzük alacsonyabb páratartalmú, világosabb és szellősebb helyre.

Levélfoltosságot okozó gombák

A levélfoltosságot okozó gombák fertőzés útján támadhatják meg szobanövényeinket. Fertőzését barna vagy sárga elszórt levélfoltok, valamint ezek egy részét körbevevő spóratelepek jelzik.

A korábban ismertetett gombás betegségekhez hasonlóan, itt is első lépésként a fertőzött növényi részeket kell eltávolítani, és megsemmisíteni, ezt követően gombaölő szert használhatunk.

Rozsdagombák

A rozsdagombák behurcolás útján fertőzheti meg növényeinket. Ha a levelek felszínén világos foltok, fonákján pedig rozsdaszínű koncentrikus spóratelepek jelennek meg, akkor rozsdagombával van dolgunk.

A rozsdagombával fertőzött növények kezelése, az előbbi gombás fertőzéseknél ismertetett módon történjen.

Korompenész

A korompenész megjelenése a leveleken megjelenő feketés színű, szennyes bevonat formájában történik. A korompenészt, kártevők terjesztik, ilyenek az üvegházi molytetvek, valamint a levél és pajzstervek. Kezelése összetettebb a korábban írtaknál.

Az erősen fertőzött részeket távolítsuk el, az enyhén károsodott növényi részeket, mossuk le langyos vízzel és távolítsuk el a fertőzést terjesztő kártevőket.

Baktériumok és vírusok

Nedves rothadás

A baktériumos nedves rothadás buzogányvirágnál, ciklámennél és a kálánál fordul elő. Tünete a rothadás először a szártőnél, később pedig az egész növényen jelenik meg.

Olajfoltosság

Az olajfoltosság a borostyán és a begónia jellemző betegsége. A levelek szárán és felszínén megjelenő üveges olajfoltok utalnak megjelenésére.

Mozaikvírus

A mozaikvírus világos és sötétzöld foltok formájában jelentkezik. Jellemzően amarillisznél, gloxíniánál, hortenziáknál, orchideáknál, valamint a flamingóvirágnál fordul elő.

Levélfodrosság

A levelek természetellenes fodrossága, összeráncosodása a levélfodrosság jelenlétét jelzi. Elsősorban a muskátlit és a fuksziát támadja meg.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Scot Nelson / Licence: Public Domain Mark 1.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények