fény

A növekedési tényezők azok a tényezők, melyek alapvetően befolyásolják a növény életét, fejlődését.

Az öt növekedési tényező a fény, a meleg, a víz, a levegő és páratartalma, az ültetőközeg és a tápanyag utánpótlás. Cikkünkben az egyes tényezők növényekre gyakorolt hatásait, valamint a tényezőkhöz kapcsolódó általános gondozási tudnivalókat tekintjük át.

A víz

öntözés

Kép forrása: Pixabay.com

A víz fenntartja a növényi a növényi sejtek belső feszültségét, a növény egyik fő alkotóeleme, valamint a tápanyagok szállításáért is felelős. A túl sok víz kiszorítja a talajból a gyökerek számára fontos oxigént, ez a növény lelankadásához vezet.

Szintén így jelez a növény, ha túl kevés vízzel láttuk el. A víz folyamatosan párolog is, árnyékos alacsony hőmérsékletű helyen kevésbé, míg világos helyen, magasabb hőmérsékleten gyorsabban.

A kis és kemény levelű növények kevesebb, míg a nagy, dús lombú növények több vizet párologtatnak el.

Az előbbiekből következik, hogy árnyékos, magas páratartalmú, hűvös helyen és nyugalmi időszakban kevesebb vizet igényel a növény, míg ellenkező feltételek mellett, fokozott öntözés szükséges.

A fény

fény

Kép forrása: Pixabay.com

A növények a növekedésükhöz szükséges szénhidrátokat a fotoszintézis során a fény segítségével állítja elő. A fény meghatározza a növekedés irányát, a növény alakját, a virágzást, valamint a növény leveleinek színét.

Általánosságban elmondható, hogy annál gyorsabban növekszik, és a növekedése miatt több meleget, vizet és tápanyagot igényel a növény, minél világosabb helyen van. Ez természetesen fordítva is igaz, sötétebb helyen csökkenteni kell víz, meleg és a tápanyag mennyiségét.

A meleg

A meleg, a fényhez hasonlóan fokozza a tápanyagfelvételt és növekedést is. Származási helyük függvényében az egyes növények eltérő hőmérsékletet igényelnek.

Az viszont általános érvényű szabály, hogy a virágföldjük, soha ne legyen hidegebb, mint a szoba hőmérséklete.

A trópusi esőerdők növényei a folyamatos meleget kedvelik, a trópusi és szubtrópusi növények télen néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékletet igényelnek, míg a mediterrán fajok és a trópusi hegyek növényei télen kifejezetten hűvös környezetet.

A levegő és a levegő páratartalma

párásítás

Kép forrása: Pixabay.com

Levegőre a növény egészségének megőrzéséhez, valamint a lélegzéshez van szükség.  Ha túl szorosan helyezzük el a növényeket, akkor állott levegő keletkezik, amely kedvező a kártevők számára.

A huzat szintén növényeink ellensége. Mérgező anyagokkal, és égéstermékekkel szennyezett levegő a bimbók, virágok és levelek lehullását eredményezheti.

A növények számára kiemelten fontos a levegő páratartalma is. A növények pára igénye eredeti élőhelyüktől függ. A legtöbb szobanövény számára 50-80%-os páratartalom az ideális, a trópusi szobanövények ennél magasabb páratartalom (60-80%) mellett érzik jól magukat.

A szobák páratartalma általában kielégítő a szobanövények számára, a fűtési szezonban azonban szárazabbá válik a levegő, mint az ideális lenne. Ez ellen, párologtatással, a növény permetezésével védekezhetünk.

Az ültetőközeg és a tápanyag utánpótlás

átültetés

Kép forrása: Pixabay.com

A szobanövények számára két okból is fontos a megfelelő ültetőközeg, egyrészt gyökerei ebbe kapaszkodnak, másrészt innen szerzi a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat.

A jó ültetőközegről általánosságban elmondható, hogy jó légáteresztő és nedvességtartó is egyben, a növény gyökerei számára ugyanis fontos, hogy enyhén nedves környezet vegye körül, úgy, hogy közben oxigénhez is jut.

Ültetőközegeket keverhetünk saját magunk, vagy választhatjuk a növény számára ideális bolti keveréket is. Ha tőzegtartalmú ültetőközeget használunk, ügyeljünk arra, hogy soha ne hagyjuk kiszáradni, mivel ha egyszer kiszárad, utána nagyon nehezen veszi fel újra a vizet.

Miért fontos a rendszeres tápanyag utánpótlás?

A tápanyag utánpótlás, azért fontos, mert a szobanövények virágföldjének tápanyagtartalma véges, tehát ahhoz, hogy a növény növekedni tudjon, pótolnunk kell, azt a tápanyagmennyiséget, amit nem tud felvenni a földből.

Milyen tápanyagokra van szüksége a növénynek?

A tápanyagok közül, a nitrogén, a foszfor, a kálium és a magnézium a legfontosabb. Kisebb mennyiségben szükség van egyes nyomelemekre is, ilyen a vas, a réz, a cink, a mangán, a bór és a molibdén.

A jó minőségű trágya megfelelő arányban tartalmazza az alaptápanyagokat és nyomelemeket is, adagolásuk azonban nem azonos. A virágzást elősegítő trágyákban nagyobb mennyiségben kerül foszfor és kálium, míg a növekedést serkentőkben a nitrogén hangsúlyosabb.

Milyen formában pótólhatók a tápanyagok?

Trágyázó szereket, különböző formákban juttathatunk a földbe. Használhatunk tápanyag-rudacskákat, amelyeket a földbe kell dugni, valamint folyékony tápoldatokat, az öntözővízbe keverve.

Az adagolás során mindig tartsuk be az adagolási útmutatót, inkább készítsünk hígabb keveréket, mint töményt. Az orchideák és a páfrányok az átlagosnál hígabb oldatot kívánnak.

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények