szőlő
szőlő

Kép forrása: Pixabay.com

A szőlő (Vitis) nemzetségbe számos faj és alfaj tartozik, közös jellemzőjük, hogy fás szárúak, termésük fürtökben helyezkedik el, levélzetüket pedig tenyeresen összetett levelek alkotják. Magyarországon már több mint ezer éve termesztenek borszőlőt, több borrégió és ezen belül borvidék alakult ki.

A borszőlők jellemzően vékony héjúak, lédúsak magas cukortartalmúak, míg a friss fogyasztásra különösen alkalmas csemegeszőlők nagy szeműek, ropogósak a tárolást és szállítást jobban tűrik.

Kép forrása: Pixabay.com

A fekete, kék, zöld, arany, lila, piros és további árnyalatokban pompázó szőlőfürtökből, a boron kívül készülhet gyümölcslé, lekvár, mazsola és szőlőmagolaj is.

A szőlő, kacsokkal kapaszkodik, ezért a kertben nem csak ízletes gyümölcse miatt szánhatunk neki helyet, hanem ültethetjük lugasok, pergolák befuttatására is, látványa páratlan lesz!

Ha szeretnénk borszőlőt vagy csemegeszőlőt ültetni, először érdemes megismerkedni a szőlő igényeivel, valamint az alapvető gondozási tudnivalókkal. Lássuk, melyek ezek.

A szőlő igényei, gondozása

szőlő

Kép forrása: Pixabay.com

A szőlő meleg és napfényigényes növény, helyéül a kert napos, árnyékmentes részét válasszuk. Már az ültetés előtt gondoljuk át jó alaposan, hogy hova szeretnénk ültetni a töveket, szeretnénk-e egy egész szőlősort telepíteni, vagy csak felfuttatnánk egy lugasra, hogy hűs árnyékot adjon.

A szőlő talajigényéről elmondható, hogy jól alkalmazkodik a homokos, gyengébb minőségű talajokhoz is, de igazán a tápanyagban gazdag, laza szerkezetű humuszos talajt kedveli. Vízigénye átlagosnak számít, aszályos, forró időszakokban gondoskodjunk kiegészítő öntözésről.

A szőlő bár igényei nem éppen különlegesek, nem tartozik a legkevesebb munkával nevelhető gyümölcsök közé. A szőlő nevelése során növényvédelmi teendőkkel, valamint a metszéssel is számolnunk kell.

szőlő

Kép forrása: Pixabay.com

Ezek az ápolási munkák természetesen elsajátíthatók és néhány tő telepítése esetén nem jelent sok időt az elvégzésük, azonban plusz feladatként jelentkezik az egyéb kerti teendők mellett.

A szőlőt számos betegség és kártevő támadhatja meg ezért szinte biztosan számíthatunk növényvédelmi feladatokra. Jellemző betegségei a peronoszpóra, a lisztharmat és a szürkepenész.

Kártevők közül mindenképp említés érdemel: a szőlőmoly, a szőlőilonca, a szőlőtripsz, a szőlőgyökértetű (filoxéra), a szőlőlevélatka, a pajzstetű és még folytathatnánk a sort.

A szőlő metszése szintén elmaradhatatlan gondozási munka, amennyiben egyenletesen jó minőségű és mennyiségű termést szeretnénk szüretelni a tövekről.

A szőlő növényvédelméről, valamint a szőlő metszéséről külön bejegyzésekben részletesen fogunk írni. Most, hogy röviden összefoglaltuk a szőlő igényeit és gondozási feladatait, lássuk az ültetés menetét!

A szőlő ültetése

szőlő

Kép forrása: Pixabay.com

Szőlőcsemetét szabadgyökerű és konténeres kiszerelésben is vásárolhatunk. Ültetést előtt, mérlegeljük, hogy milyen célból ültetnénk szőlőt, bortermelésre vagy pedig csak friss fogyasztásra.

Ennek megfelelően válasszunk csemegeszőlőt vagy borszőlőt. A kertészetek kínálatában rengeteg fajta közül választhatunk.

Szintén gondoljuk át alaposan a szőlő helyét, mérlegelve a környezeti igényeit, valamint, hogy futtatni szeretnénk-e az elültetett töveket, vagy szőlősorban gondolkodunk. Utóbbi esetben mindenképp szükség lesz támrendszerre is.

Ha megtaláltuk az ideális ültetési helyet, jöhet az ültetés, melyet ősszel érdemes végezni. A szabadgyökerű szőlőoltványokat minél hamarabb ültessük el, ne hagyjuk őket kiszáradni, az ültetés előtt pár órával állítsuk vízbe őket.

szőlő

Kép forrása: Pixabay.com

Nézzük át ültetés előtt a gyökereket, a sérült részeket távolítsuk el, a talpgyökereket rövidítsük meg, az oldalgyökereket vágjuk vissza.

 Első lépésként, ha szükséges javítsuk fel a talajt jó minőségű kerti földdel vagy istállótrágyával, mivel a szőlő tápanyagban gazdag, laza közegbe ültetve fejlődik és terem legszebben. Ássuk ki az ültető gödröt ez legalább 60×60 cm alapterületű és 60 cm mély legyen.

Ültessük el szőlőt, ügyeljünk a megfelelő ültetési mélységre, az oltás helye mindenképp a talaj felszíne fölé. Töltsük vissza és tömörítsük a földet, a munka végeztével pedig alaposan öntözzük be az elültetett növényünket.

A frissen telepített szőlő esetében szükség van fagyvédelemre, ehhez jó megoldás a kupacolás, a földtakarás a vesszők alsó három-négy rügyét védje.

Bízunk benne, hogy tanácsaink segítenek a szőlő sikeres elültetését és gondozásában. Bőséges termést kívánunk!

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Wikipédia – Szőlő; Bálint Gazda – Hogyan telepítsünk szőlőt!; Csemegeszőlő és Oltvány Centrum; Biokontroll Hungária – Kártevők rovarok a szőlőben; Megyeri Szabolcs Kertészete

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert