háromszínű szulák

Ebben a bejegyzésben 2 szulák (Convolvulus) fajt mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Háromszínű szulák (Convolvulus tricolor) bemutatása, gondozása

A háromszínű szulák vagy törpe hajnalka (Convolvulus tricolor) alacsony, bokros növekedésű egynyári növény, mely a mediterrán vidékeken őshonos. Levélzetét lándzsa alakú, hosszúkás, zöld levelek alkotják, melyek szépen kiemelik, és némileg ellensúlyozzák, a nagyon élénk és látványos tölcsér alakú virágokat.

Lila, kék, fehér és kárminpiros árnyalatban játszó, mintás virágai, nagyon hosszan, egész nyáron és az ősz elején is pompáznak. Bár a virágok élettartama csak egy nap, a növény folyamatosan újabb és újabb virágokat hoz.

háromszínű szulák

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Adrian Corboși

A háromszínű szulák egyszerűen nevelhető növény, mely napos vagy világos fekvésben, alacsony vagy átlagos tápanyagtartalmú talajba ültetve fejlődik legszebben. Az átmeneti szárazságot jól bírja, de legszebben, rendszeres, mérsékelt öntözés mellett fejlődik.

Betegségek általában nem támadják meg, kártevők közül előfordul, hogy a levéltetvek és a takácsatkák károsítják.

Szaporítani a tavaszi fagyok után, magvetéssel lehet. A növény magjai mérgezők!

2. Apró szulák (Convolvulus arvensis) bemutatása, irtása

apró szulák

Kép forrása: Pixabay.com

Az apró szulák vagy mezei szulák (Convolvulus arvensis) a szulákfélék családjába tartozó évelő növény, mely a kertben nagyon kellemetlen gyomnövényként van jelen. Kúszónövény, mely indáival szinte megfojtja a zöldségeket, virágokat, de gyakran kúszik fel a fák törzsére, vagy a szőlőre is.

Levélzetét nyíl vagy szív alakú levelek alkotják, tölcsér alakú fehér vagy halványrózsaszín virágai a nyár folyamán nyílnak. A talajban tarackokat fejleszt és magjai is nagyon hosszan csírázó képesek maradnak így nem egyszerű feladat kiirtani.

Ha a tarackokat elvágjuk, de nem távolítjuk el a földből, újabb és újabb növények fejlődnek belőlük. Föld feletti hajtásait gyűjtsük össze és dobjuk a komposztba, a tarackokat pedig szedjük ki a talajból és szárítsuk ki.

Segíthet a szulák visszaszorításában, ha talajtakarást alkalmazunk, végső megoldásként gyomirtó szerrel is védekezhetünk.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Adrian Corboși; Pixabay.com

Források: Wikipédia, Bálint Gazda – Apró szulák

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények