szülés utáni regeneráció

Egy édesanya teste kívül-belül óriási változásokon megy keresztül, nagyon kemény munkát végez, amelynek következtében a várandós nő gyakran érzi magát kimerültnek. Ám a folyamat nem ér véget a születés percével.

Kiemelten fontos, hogy a nő testi-lelki egészsége érdekében foglalkozzon a szülés utáni regenerációval.

Ha végig gondoljuk, milyen belső átalakulás kell ahhoz, hogy egy gyermek kilenc hónapig bent fejlődjön, majd meg tudjon születni, elismerhetjük, hogy a regeneráció is eltart egy darabig és bizony nagyon fontos foglalkozni vele.

Kedves anyuka, adj magadnak időt!

Akadnak olyan országok, ahol szülés előtt és után mindössze 45-45 nap áll rendelkezésre. Előzetesen, hogy a kismama felkészüljön, utána viszont a regenerálódás jegyében telik az ún. gyerekágy. A hat hetes gyerekágy talán a legfontosabb időszak egy nő szülés utáni felépülésében.

Ilyenkor gyógyulnak be a sebek, normalizálódik a szoptatás folyamata, s a belső szervek is elkezdenek a helyükre rendeződni. De kb. fél év kell ahhoz, hogy nagyjából minden a helyére kerüljön, a méhtest újra összezsugorodjon, a kötőszövetek, az ízületek és a kismedence szintén visszaálljon az eredeti állapotába.

Nem ismerek a testemre – Mit tehetek?

A testünk egyértelműen magán hordja a várandósság és a szülés jeleit. Ezeket viselhetjük büszkén, hiszen immár édesanyák lettünk. Ettől függetlenül jogos elvárás az anyuka részéről, hogy legyen lehetősége, fizikálisan amennyire csak lehet újra formába hozni magát.

A szülés utáni regeneráló torna jót tesz a nő önbecsülésének, valamint remek érzés számára, hogy kisbaba mellett is tud magára annyi időt szánni, amivel saját testét edzi. Ezzel segíti a szülés utáni regenerációt, valamint építi a lelki egészségét és egyensúlyát.

Leginkább azok az édesanyák, akik mindig aktív sportéletet éltek, fontos, hogy mielőtt visszatérnek a megszokott intenzitású aktivitáshoz, végig csináljanak egy regeneráló programot.

Hogyan támogassuk a kismamát vagy adott esetben saját magunkat?

Fontos, hogy világos határokat szabjunk. Mint mi magunk is, bizonyára a rokonok szintúgy alig várták, hogy megismerhessék az új családtagot. Csakhogy az újdonsült édesanyáknak érdemes ilyenkor saját magukra gondolni, hiszen a gyermeküket úgy tudják teljes mértékben ellátni, ha kellő mennyiségű pihenésben van részük.

Mindig kihangsúlyozzuk, mennyi munkát végez egy nő teste a várandósság alatt. De hajlamosak vagyunk elsiklani afelett, hogy ugyanannyi munka az eredeti állapot visszaállítása.

És mindemellett egy kisbabát is el kell látni, aki életének elején leginkább édesanyjára támaszkodhat. Ezért legyünk türelmesek saját magunkkal szemben, élvezzük minden percét, hiszen ilyen pici már többet nem lesz a kisbabánk.

Kép forrása: Canva.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom