szúrós csodabogyó

A szúrós csodabogyó (Ruscus aculeatus) bemutatása, gondozása

szúrós csodabogyó

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Dominicus Johannes Bergsma

A szúrós csodabogyó (Ruscus aculeatus) hazánkban védettséget élvező, közepes, vagy magas termetű, rizómákkal terjedő évelő örökzöld cserje. A kompakt növekedésű, rendkívül dekoratív dísznövény eredeti élőhelyét Magyarországon a dunántúli lombhullató erdők jelentik.

Ideális növény a kert árnyékosabb, természetes hatású, ligetes részeibe, talajtakaró növényként is ültethető. Kissé szúrós lombját, nem valódi levelek, hanem módosult hajtások, fillokládiumok alkotják. Tavasszal hozza apró, zöldessárga virágait, melyek nem kimondottan látványosak. Ősszel fejlődnek ki dekoratív, matt hatású piros termései.

A szúrós csodabogyó egyszerűen nevelhető árnyékkedvelő növény, mely félárnyékos, árnyékos helyen, jó vízáteresztő, üde talajba ültetve fejlődik legszebben. Elég csak mértékkel öntözni, az idősebb növények jó szárazságtűrő képességűek. Ne öntözzük túl!

Metszeni külön nem szükséges, elég csak azokat a hajtásokat eltávolítani tavasszal, amelyek a tél folyamán károsodtak. Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny növény. Szaporítani tőosztással vagy magról lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Dominicus Johannes Bergsma

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Örökzöldek