tarajos celózia

A tarajos celózia (Celosia argentea var. cristata) bemutatása, gondozása

tarajos celózia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Reaperman

A tarajos celózia vagy tarajos kakastaréj (Celosia argentea var. cristata) hazánkban egynyári dísznövényként tartott különleges külsejű bokros növekedésű növény, mely nagyobb kaspóba, konténerbe, valamint szabadföldbe is ültethető.

Igazán feltűnő látvány piros, narancssárga, sárga, vagy bíbor színű kakastaréjra emlékeztető virágaival, melyek a felfelé törő hajtás végén nyílnak és a nyár folyamán hosszan díszítenek. Levélzetét lándzsaszerű, sötétzöld ritkán sötétbíbor színű levelek alkotják, melyek jól ellensúlyozzák a kissé harsány virágokat.

A tarajos celózia nagyon szereti a fényt, ezért  napos, világos, esetleg félárnyékos helyet keressünk számára, jó vízáteresztő, átlagos talajba ültessük. 

Legszebben akkor fejlődik és virágzik, ha földjét, rendszeres öntözéssel, mindig kissé nyirkosan tartjuk, de tolerálja az átmeneti szárazságot is.

A pangó vizet nem bírja, ennek hatására gyökerei könnyen rothadni kezdenek. Mivel a gombabetegségekre érzékeny, ezért az öntözés során figyeljünk rá, hogy a virágokra és a levelekre ne kerüljön az öntözővízből.

Elszáradt virágainak folyamatos eltávolításával, további virágzásra ösztönözhetjük. Szaporítani magról lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Reaperman

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények