taskenti trombitafa

A taskenti trombitafa (Chitalpa tashkentensis) bemutatása, gondozása

taskenti trombitafa

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Frau Siebenschläfer

A taskenti trombitafa vagy rózsaszín trombitafa (Chitalpa tashkentensis) a szivarfa (Catalpa bignonioides) és a sivatagi fűz (Chilopsis linearis) keresztezésével, Üzbegisztánban létrehozott különleges szépségű lombhullató díszfa.

Gyors növekedésű, hazánkban kb. 5-6méteres magasságot elérő fa. Levélzetét hosszúkás, kihegyezett végű, nagyméretű levelek alkotják. Fodros szélű, trombita alakú, halványrózsaszín vagy fehér árnyalatú virágai nyáron díszítenek.

A taskenti trombitafa napos, világos, félárnyékos védett helyen, jó vízáteresztő, mély termőrétegű, közepesen tápdús talajba ültetve fejlődik legszebben. A fiatal növények kissé fagyérzékenyek, ezért célszerű védett helyett keresni.

Az idősebb növények, jól bírják a szárazságot, a fiatal példányok rendszeres öntözést igényelnek. Sarjakat hoz, ezért ha egytörzses fát szeretnénk belőle nevelni, ezeket távolítsuk el.

Kártevők közül a levéltetvek és a pajzstetvek, míg betegségek közül a levélfoltosodás, lisztharmat, valamint a verticilliumos hervadás is károsíthatják. Szaporítani dugványozással lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Frau Siebenschläfer

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék