tavaszi lednek

A tavaszi lednek (Lathyrus vernus) bemutatása, gondozása

tavaszi lednek

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Anneli Salo

A tavaszi lednek (Lathyrus vernus) alacsony, közepes termetű, terjedő tövű évelő növény, mely más lednek fajoktól eltérően nem kúszik. Természetes élőhelyét a lombhullató erdők jelentik, hazánkban is találkozhatunk vele a természetben.

Jól társítható más, hasonló igényű növényekkel, szépen mutat a kert árnyékosabb részeiben, vagy egy árnyasabb sziklakertben is. Levélzetét tojásdad alakú, hosszúkás, kihegyezett végű levelek alkotják. Ha gondoskodunk a rendszeres öntözésről, levelei a virágzás után előfordul, hogy nem húzódnak vissza.

Tavasszal nyíló pillangós virágai eleinte bíborlilás színűek, az idő előrehaladtával kék színűvé válnak. Rózsaszín és fehér virágú fajtái is léteznek.

A tavaszi lednek félárnyékos helyen, humuszban gazdag, jó vízáteresztő, üde talajba ültetve fejlődik szépen. Átlagos vízigényű növény, földjét tartsuk mindig kissé nyirkosan. A pangó vizet rosszul viseli, ahogy a gyökérzet bolygatását is, ezért mindenképp végleges helyére ültessük.

Nyáron a nagyobb hőségek idején előfordul, hogy visszahúzódik, ezért olyan növényekkel ültessük össze, melyek kitöltik az így keletkező üres területet.

Kártevők közül a csigák, meztelencsigák, levéltetvek és tripszek támadhatják meg, pangó víz hatására, gyökérrothadás jelentkezhet. Szaporítani magról, esetleg tőosztással lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Anneli Salo

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők