télálló fukszia

A télálló fukszia (Fuchsia magellanica) bemutatása, gondozása

télálló fukszia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Gagea

A télálló fukszia (Fuchsia magellanica) konténerbe és szabadföldbe is ültethető dísznövény, mely enyhébb éghajlatú vidékeken kb. 2-3 méteres magasságig nő, hazánkban jellemzően kb. 1 méteres félcserjévé fejlődik.

A magellán fuksziaként, vagy karcsú fuksziaként is ismert növény előnye, hogy áttelel a szabadban, ha gondoskodunk töve megfelelő takarásáról, ugyanakkor díszítőértéke semmivel sem kisebb, mint a teleltetést igénylő változatoké.

Levélzetét szürkés-zöld, átellenesen álló levelek alkotják. Hosszúkás, keskeny, fehér, rózsaszín, pink, piros és bíbor színben játszó virágai a nyár második felében, valamint ősz elején nyílnak.

A télálló fukszia félárnyékos, esetleg világos, délelőtti napfényt kapó helyre, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajba ültetve fejlődik a legszebben. Lehetőség szerint szélvédett helyre ültessük kissé mélyebbre, mint ahogy a cserepében volt.

Rendszeres, de körültekintő öntözést igényel, a túlöntözésre érzékeny. Télen takarással kell óvni a tövét, de a nagyon erős fagyok időnként így is károsíthatják. Elhalt hajtásait, kora tavasszal vágjuk vissza a talajszintig.

Betegségekre nem érzékeny, kártevők közül időnként megtámadják a takácsatkák és a liszteskék. Szaporítani dugványozással lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Gagea

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények