téli bangita

A téli bangita (Viburnum tinus) bemutatása, gondozása

téli bangita

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Retama

A téli bangita, babérbangita vagy örökzöld bangita (Viburnum tinus) kb. 2,5 méteres maximális magasságot elérő, gömbölyded formájú, bokros cserje, mely hazánkban is áttelel védett fekvésbe ültetve.

Ha olyan növényt keresünk az előkertbe, amely nagyon mutatós, és nem nő túl nagyra, akkor a téli bangita jó választás. Cserjecsoportok részeként vagy szoliterként szintén ültethető. A növény levélzetét sötétzöld színű, hosszúkás, tojásdad, fényes felületű levelek alkotják.

A pirosló hajtásvégeken nyílnak félgömb alakú bogernyőben nyíló fehér virágai jellemzően kora tavasszal, enyhe telek már tél végén. Télen rózsaszín bimbós állapotban díszítik a növényt. Ősszel kék-fekete bogyós termést is hoz.

A téli bangita napos, világos, félárnyékos helyre is ültethető, legszebben humuszban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajba ültetve fejlődik. Bár hazánkban is átvészeli a teleket érdemes tövét takarással óvni az erősebb fagyoktól. A fagykárt szenvedett hajtásokat tavasszal lehet eltávolítani.

Betegségek közül a levélfoltosodás, kártevők közül a pajzstetvek és a levéltetvek támadhatják meg. Szaporítani dugványozással lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Retama

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Örökzöldek