tengerparti seprűcserje

A tengerparti seprűcserje (Baccharis halimifolia) bemutatása, gondozása

A tengerparti seprűcserje vagy borfa (Baccharis halimifolia) hazánkban néhány méteres bokorrá fejlődő lombhullató cserje, mely az észak-amerikai kontinens délkeleti partvidékén őshonos.

Levélzetét ovális, sötétzöld, szórt állású, a levélcsúcs felé fogazott levelek alkotják. A növény szépsége ősszel mutatkozik meg igazán, akkora fejlődik ki a növény tollszerű, könnyed hatású virágzata. Virágai kiváló méhlegelők.

Fontos megemlíteni, hogy a nőivarú növények virágdísze sokkal látványosabb, a hímivarú példányok sárgás virágzata kevésbé mutatós. Fontos megemlíteni, hogy a növény egyes részei, így a magjai is mérgezők.

A tengerparti seprűcserje egyszerűen nevelhető, nem túl igényes cserje, mely napos, világos vagy félárnyékos helyen, kissé nyirkos talajban fejlődik legszebben. Tápanyagban szegényebb talajba ültetve is boldogul. Az idősebb növények az átmeneti szárazságot is tolerálják.

Metszeni az elhalt és beteg ágak eltávolításán kívül nem feltétlenül szükséges, de ha szeretnénk alakítani, az a virágzás után tehetjük meg. Betegségekre nem érzékeny, kártevők közül időnként pajzstetvek támadhatják meg. Szaporítani magról és dugványozással lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Colsu

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék