tengerparti vászonliliom

A tengerparti vászonliliom (Phormium tenax) gondozása

tengerparti vászonliliom

Kép forrása: Flickr / Szerző: Petra Gloyn / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A tengerparti vászonliliom (Phormium tenax) kb. 1 méteres magasságot elérő, leveleivel díszítő évelő növény. A tengerparti vászonfű, új-zélandi liliom, új-zélandi len néven is ismert, Új-Zélandon őshonos növény hazánkban csak nagyon ritkán virágzik.

Levélzetét felfelé álló, hosszú, hegyes, kardszerű levelek alkotják, melyek csíkosak és bronzos színárnyalatúak is lehetnek. Piros virágai a levélzet fölé magasodó száron, bugában nyílnak.

A tengerparti vászonliliom fagyérzékeny növény, ezért érdemes inkább konténeres növényként tartani. Szabadföldbe csak az ország melegebb vidékein ültessük védett helyre. Helyéül napos, világos vagy félárnyékos helyet válasszunk.

Talajjal szemben nincsenek különleges igényei, jó vízáteresztő képességű, de egyéb szempontból átlagos talajba ültetve is szépen fejlődik. A fiatal növényeket rendszeresen kell öntözni, az idősebb példányok jó szárazságtűrő képességűek.

A konténerben nevelt növényeket hűvös, világos fagymentes helyen teleltessük át. A szabadban telelő példányok bár átvészelik a telet, gyakran jelentősen károsodik a levélzetük. Ezeket a leveleket tavasszal távolítsuk el.

Betegségek közül a levélfoltosodás, míg a kártevők közül a meztelen csigák és a pajzstetvek támadhatják meg. Szaporítani tavasszal lehet tőosztással.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Petra Gloyn / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők