tölcsérjázmin

Ebben az írásunkban 3 tölcsérjázmin (Mandevilla) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Brazil tölcsérjázmin (Mandevilla sanderi) bemutatása, gondozása

A brazil tölcsérjázmin, brazil jázmin vagy brazil szereleminda (Mandevilla sanderi) egy nagyon mutatós, Dél-Amerikából származó növény, amely tölcsérszerű élénk színű virágaival díszít májustól késő őszig.

Nyár elejétől kezdve, szabadban dísznövényként tarthatjuk. Alkalmas irodák, közintézmények, valamint kellemes, szobahőmérsékletű, világos szobák díszítésére is.

Fontos megemlíteni, hogy a brazil tölcsérjázmin a mérgező növények sorát gyarapítja, tejnedve mérgező hatású.

A brazil tölcsérjázmin ültetéséhez semleges kémhatású, jó vízáteresztő képességű virágföldet válasszunk. Elhelyezéséhez világos helyet keressünk, bár fényigényes növény, a déli tűző napot nem szereti. A mozgatásra kényes, találjunk számára egy állandó helyet, ne mozgassuk a növekedési és virágzási időben.

tölcsérjázmin

Kép forrása: Pixabay.com

Rendszeres öntözést igényel, nyáron hetente 2-3 alkalommal, télen jóval ritkábban adjunk neki vizet. A megfelelő növekedéshez és virágzáshoz, igényli a rendszeres tápoldatozást is.

Kedveli a párás környezetet, amit közvetlen (vízzel való permetezés) és közvetett (kaviccsal és vízzel töltött tálcára állítjuk a cserepet) párásítással is biztosíthatunk.

Speciális gondozási feladatként a metszést lehet megemlíteni, ezt ősszel a virágzás után, vagy tavasszal a teleltetés után lehet elvégezni.

Teleltetni hűvös, világos helyen kell kb. 15 fokos helyiségben. Az ennél valamivel alacsonyabb hőmérsékletet is elviseli, de ez már nem ideális a számára.

2. Chilei tölcsérjázmin (Mandevilla laxa) bemutatása, gondozása

chilei tölcsérjázmin

Kép forrása: Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A chilei tölcsérjázmin (Mandevilla laxa) hazánkban fagyérzékenysége miatt dísznövényként tartott, félörökzöld kúszónövény, mely Argentína, Peru, Bolívia és Ecuador területéről származik.

Természetes élőhelyén több méter magasra is felkúszik, hazánkban, dézsás növényként nevelve nem nő ilyen magasra. Dús levélzetét lándzsaszerű, kissé fodros zöld levelek alkotják, melyek szépen kiemelik a nyáron pompázó hófehér, illatos virágokat.

A chilei tölcsérjázmin világos, napos helyen a déli tűző naptól védve fejlődik legszebben rendszeres öntözés mellett, kissé párás környezetben. Jó vízáteresztő, mindig kissé nyirkos talajba ültessük, tavasszal és nyáron tápoldatozzuk.

Teleltetést igényel, hűvös, fagymentes helyen, nagyon kevés öntözés mellett teleltessük. A tél folyamán, nyugalmi időszakában lehullnak levelei, ez normálisnak tekinthető. A tél végén érdemes visszametszeni.

Betegségek általában nem támadják meg, kártevők közül a takácsatkák és a levéltetvek okozhatnak problémát. Szaporítani dugványozással lehet.

3. Bolíviai meténggyökér (Mandevilla boliviensis) bemutatása, gondozása

bolíviai meténggyökér

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Torontonian1

A bolíviai meténggyökér (Mandevilla boliviensis) kúszó növekedésű dézsás dísznövény. Rendkívül mutatós növény, egész nyáron, valamint őszelején nyíló virágainak köszönhetően.

Dús virágzatát tölcsér alakú fehér illetve rózsaszín színű virágok alkotják, melyek hátteréül a kerekded, fényes levelek szolgálnak. A bolíviai meténggyökér tartásához, elengedhetetlen, hogy megfelelő támasztékot biztosítsunk.

Fontos megemlíteni, hogy mérgező növénnyel van dolgunk.

A bolíviai meténggyökér víz, fény és tápanyagigényes növény. Ültetéséhez jó vízáteresztő képességű földkeveréket válasszunk. Keressünk számára világos, tűző napos helyet, itt érzi magát igazán jól.

Rendszeres öntözést, valamint tápoldatozást igényel. Világos, hűvös kb. 15 fokos helyiségben teleltessük.

Képek forrása: Pixabay.com; Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: Torontonian1

Források: Bálint Gazda – Szereleminda; Botanikaland – Chilei tölcsérjázmin

További olvasnivaló: Tölcsérjázmin gondozása – Részletes útmutató

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények