török kutyatej

A török kutyatej (Euphorbia amygdaloides var. robbiae) bemutatása, gondozása

török kutyatej

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A török kutyatej (Euphorbia amygdaloides var. robbiae) közepes termetű, bokros habitusú, rizómával erőteljesen terjedő egyszerűen nevelhető évelő növény.

Sziklakertbe, valamint a kert bármely árnyékos, de száraz pontjára ültetve kertünk igazi dísze lesz. Sárgászöld murvalevelek, valamint apró virágok alkotta látványos virágzata tavasszal nyílik a félörökzöld levélzet fölött.

A török kutyatej egyszerűen nevelhető növény, mely főleg félárnyékos, árnyékos fekvésben érzi jól magát, jó vízelvezető képességű talajba ültetve.

Világosabb vagy akár napos fekvésbe is ültethető, de ilyen körülmények között rendszeres öntözést igényel, árnyékban alacsonyabb a vízigénye.

Erőteljesen terjedő növény, ezért olyan növények társaságába ültessük a megfelelő távolságra, amelyeket nem nyomhat el. Nyár végén vagy ősszel célszerű visszavágni az elvirágzott szárakat.

Betegségek közül a szürkepenész, míg a kártevők közül a levéltetvek támadhatják meg időnként. Szaporítani tőosztással lehet a legegyszerűbben. A növény, mérgező tejnedve bőr és szemirritáló hatású, ezért gondozásakor célszerű kesztyűt viselni.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők