törpe tulipán

A törpe tulipán (Tulipa humilis) bemutatása, gondozása

törpe tulipán

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: cogdogblog

A törpe tulipán (Tulipa humilis) alacsony termetű, hagymás, évelő növény, mely sziklakertbe, balkonládába, virágágyások szegélyében, valamint csoportosan ültetve egyaránt szépen mutat. Eredeti élőhelye Irán, Törökország és a Kaukázus.

Változatos színekben előforduló tulipán faj, rózsaszín, piros, mályva valamint ritkábban fehér színű változatok is kaphatók. A virágoknak különlegesen szép külsőt kölcsönöz, hogy a virág torka a szirmoktól teljesen eltérő árnyalatú.

A törpe tulipán, egyszerűen nevelhető növény, mely napos, világos helyre ültethető. Árnyékos helyen, vagy borongós időben, virágai nem nyílnak ki. Talajok közül a jó vízáteresztő, lazább szerkezetű, kőzúzalékos talaj megfelelő a számára.

Tavasszal szereti, ha földje mindig kissé nyirkos. A virágzást követően, nyáron nem igényel túl sok vizet, a túlzott nedvesség a hagymák rothadásához vezet. Emiatt fontos, hogy ne ültessük kötött talajba.

Más hagymás növényekhez hasonlóan, leveleit és elnyílt virágait, csak akkor szabad levágni, ha már teljesen elsárgultak és elszáradtak, mivel így elegendő tápanyag tud visszajutni a hagymákba a következő évi virágzáshoz.

Betegségek jellemzően nem károsítják, kártevők közül időnként a meztelencsigák és a levéltetvek támadják meg. Szaporítani fiókhagymáival lehet. Hagymáit nem kell évről-évre felszedni, elég csak akkor, ha túlszaporodott, vagy szeretnénk az ágyás talaját javítani.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: cogdogblog

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők