édes tüdőfű

Ebben a cikkünkben 3 tüdőfű (Pulmonaria) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Pettyegetett tüdőfű (Pulmonaria officinalis) bemutatása, gondozása

A pettyegetett tüdőfű vagy orvosi tüdőfű (Pulmonaria officinalis) közepes termetű, bokros tövű, gyöktörzsével terjedő évelő növény, mely Európa szerte, így hazánkban is őshonos. Természetes élőhelyét a lomblevelű erdők jelentik.

pettyegetett tüdőfű

Kép forrása: Flickr / Szerző: normanack / Licence: CC BY 2.0

Levélzetét csúcsos végű, ovális alakú, fehér pettyekkel díszített levelek alkotják. A méhek és a darazsak számára nagyon vonzó, nektárban gazdag, bogernyőben nyíló virágai a tavasz második felében díszítenek. A virágok érdekessége, hogy a színük kinyíláskor még rózsaszín, később azonban kékbe vált.

A pettyegetett tüdőfű árnyékos, félárnyékos helyen, jó vízáteresztő, humuszban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben. Átlagos vízigényű növény, rendszeres, mérsékelt öntözést igényel.

Túlságosan száraz körülmények között lisztharmatos lehet, egyéb betegségek és kártevők jellemzően nem károsítják. Szaporítani tőosztással és magról lehet.

2. Édes tüdőfű (Pulmonaria saccharata) bemutatása, gondozása

édes tüdőfű

Kép forrása: Flickr / Szerző: Distant Hill Gardens / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Az édes tüdőfű (Pulmonaria saccharata) alacsonyabb termetű évelő növény, amely Dél és Közép-Európa területén egyaránt elterjedt.

Igazán csinos kis növény, hullámos szélű hegyes leveleit fehér pettyek díszítik, áprilistól kezdve pedig apró tölcsér formájú virágokat is hoz.

A virágok érdekessége, hogy színük eleinte rózsaszín, később kék színűvé válnak. Létezik fehér virágú, nemesített változat is. Mérete miatt leginkább sziklakertekbe érdemes ültetni, itt érvényesül legjobban különleges szépsége.

Az édes tüdőfű jó árnyéktűrő képességű növény, árnyékos és félárnyékos helyre egyaránt ültethető, bár utóbbi az ideális. Szereti a nedves, tápanyagokban gazdag talajt.

A talaj nedvességét rendszeres, mérsékelt öntözéssel biztosítsuk, ne öntözzük túl. Kártevőkre és betegségekre nem érzékeny, egyedül a lisztharmat okozhat problémát. Szaporítani tőosztással lehet, melyre az ősz a legmegfelelőbb időpont.

3. Vörös tüdőfű (Pulmonaria rubra) bemutatása, gondozása

vörös tüdőfű

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Averater

A vörös tüdőfű (Pulmonaria rubra) alacsony, közepes termetű évelő növény, mely Dél-Európában őshonos. Lassan terjedő, főként virágaival díszítő növény, mely sziklakertbe, valamint talajtakaróként is ültethető.

Levélzetét nem túl dekoratív, hullámos szélű levelek alkotják. Sötét rózsaszín árnyalatú virágai, a szőrös szárak végén, kora tavasszal díszítenek.

A vörös tüdőfű félárnyékos, árnyékos helyen, jó vízáteresztő, humuszban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben. Szereti, ha földje, mindig kissé nyirkos, valamint, ha éri egy kevés délelőtti napfény.

A száraz körülményeket rosszul tolerálja, akár el is pusztulhat, vagy megtámadhatja a lisztharmat. A virágzást követően érdemes lehet visszavágni, így új levelek nevelésére ösztönözhető. Szaporítani tőosztással lehet.

Képek forrása: Flickr / Szerző: normanack / Licence: CC BY 2.0; Flickr / Szerző: Distant Hill Gardens / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: Averater

Forrás: Botanikaland – Vörös tüdőfű

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők