tuja
tuja

Kép forrása: Pixabay.com

Az örökzöldek épp úgy, mint a gyümölcsfák igénylik a rendszeres karbantartást, nyírást, metszést a folyamatos locsolás és tápanyagozás mellett. A rendszeres visszavágás segít elkerülni, hogy a növény túlnőjön, vagy idő előtt elöregedjen, felkopaszodjon.

A közhiedelemmel ellentétben a tuják nagyon is munkaigényes növények, nem csak leültetni kell őket, ha szeretnénk, hogy a kertünk ékei legyenek.

Alapvetően kétféle metszést különböztetünk meg a tuják esetében:

  • a fenntartó és
  • a fiatalító metszéseket

A fenntartó metszés az év közbeni formázást jelenti, például az oszlopos vagy sövénytuják nyírását a túlnövés ellen, ami egyrészt áll a tetejezésből, másrészt a szoknya rész formázásából.

A sövényként ültetett tujákat vagy négyzetes, vagy nyújtott trapéz alakúra érdemes formázni, így elkerülhető az alsó részek felkopaszodása.

Ezt a fenntartó metszést az év folyamán 2-3 alkalommal, szükség szerint végezzük, és mindig csak a túlnövéseket vágjuk le ilyenkor (néhány 10 cm-t maximum).

Az előkészületek során fontos megvizsgálni az időjárást, a nagy hőhullámok, kánikulák előtt nem javasolt a növények metszése, mert visszaszáradáshoz vezethet. A tuják, még ha kevésbé látszik is rajtuk ugyanúgy nem szeretik a légszárazságot, mint más növényeink.

Tipp: ha a nyári kánikulák idején szükséges, reggelente még a hűvösben érdemes megfüröszteni a tujákat vízzel, így a nap folyamán kellő páratartalmú levegő veszi majd körbe őket, ami segíti a növény egészségének megtartását.

A fiatalító metszés a tél vég-kora tavaszi időszakban esedékes. Ez egy erőteljesebb metszés jelent, amit mindenképpen a tuja belsejének megtisztításával kell kezdeni.

tuja

Kép forrása: Pixabay.com

Az örökzöldek az őszi-téli időszakban hullajtják el az elöregedő leveleiket. Ezek az apró levelek a belső ágakon fennakadhatnak és táptalajt nyújtanak a rovaroknak és gombabetegségeknek. Ezért kell mindenképpen tavasszal egy alapos belső takarítással kezdeni.

Ez sajnos egy sziszifuszi, kemény munka, sok porral és karcolással, de muszáj megcsinálni, ha egészséges szép tujákat szeretnénk nevelni.

Ha már kitisztítottuk a tuját, jöhet a metszés. Ilyenkor bátran bele szabad jobban nyúlni a növénybe, új formát kialakítani, mélyebben visszavágni. Illetve ilyenkor lehet és kell is az elhalt, teljesen lebarnult ágakat kimetszeni.

Nem kell megijedni az első látványtól, akkor sem a foghíjasnak, hiányosnak tűnik a növény vagy a sövény. Tavasz végére – nyár elejére szépen be fognak záródni a nagyobb lukak is, hiszen a napfény hatására új ágakat és leveleket növeszt a megmetszett területen a növény.

Ha a belső tisztítással és a formázással megvagyunk, tavasszal érdemes egy belső lemosó permetezéssel, valamint a leveleken felszívódó, kontakt rovartávoltartóval és immunerősítővel kezelni a növényeket.

Ez biztosítja az évindító felkészítést a rovarok és más fertőzések ellen. Hiszen megelőzni mindig könnyebb és olcsóbb, mint kezelni egy problémát!

Tuják tetejezése

Amikor a tuja a kívánt méretet elérni, ajánlatos abban az évben letetejezni, hogy ne nőjön az égik, mert elsősorban nehézkes kezelése 4-5 méteres állapotban, másodsorban az új növekedést szolgálja ki a növény az alsó szoknya rész rovására. A letetejezéssel rávesszük a növényt arra, hogy dúsítsa lombját és azt táplálja csak.

Tavaszi és őszi gondozási feladatok a metszésen kívül

Ezen kívül a tavaszi és őszi időszakban tápanyag utánpótlásra is szükség van, amihez Örökzöld Rutin csomagot szoktam javasolni. Ezt a műtrágya- és vegyszermentes gondoskodást a növények smaragdzöld, dús levélzettel hálálják meg évről, évre.

Képek forrása: Pixabay.com

Szerző: Molnár Gábor Éva – A füvesasszony

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert