tuja
tuja

Kép forrása: Pixabay.com

A tuja szinte elmaradhatatlan növénye a magyar kerteknek, a népszerűsége töretlen a kertbarátok körében. A kertészetekben élénken zöldellő tuják azonban a kertben elültetve sajnos nem számítanak problémamentes növénynek.

Gyakran találkozni a különböző fórumokon, közösségi oldalakon, a mi baja a tujámnak, miért barnul, szárad a tujám kérdésekkel. A tuja megbetegedését élettani okok, valamint fertőzések is okozhatják ráadásul tuját károsító kártevőkkel is számolnunk kell a tuja tartás során.

Cikkünkben végig vesszük a tujákat legyengítő tényezőket, a lehetséges betegségeket, kártevőket, valamint az ellenük való védekezés lehetőségeit.

A tuja legyengülését okozó tényezők

tuja

Kép forrása: Pixabay.com

Ahhoz, hogy a tujánk sokáig díszítsen és ellenállóbbá váljon a betegségekkel és kártevőkkel szemben, fontos, hogy a növény igényeinek megfelelő feltételekről gondoskodjunk, biztosítsuk a megfelelő víz és tápanyag ellátottságát.

A tuja legyengülését okozhatja:

  • nem kap elég vizet a tuja: főként a száraz, meleg nyári időszak viselheti meg a tujákat, ezért nem szabad elfeledkezni az öntözésről
  • nem megfelelő talajba ültetjük a növényt: ha a talaj tápanyagszegény, magas sótartalmú, részleges tápanyag hiányú, száraz és köves vagy éppen pangó vizes, az szintén árt a tujának
  • kártevő rágja a tuja gyökerét: ha lótücsök vagy pajor rágja a tuja gyökerét, az vízfelvételi problémákat okozhat, ilyenkor a tuja a száradás jeleit mutatja
  • légköri aszály miatt jelentkezik sárgulás

Megelőzésképp tehát fontos, hogy a tujákat egészségesen tartsuk, megerősítsük. Ennek egyik módja, hogy ültetéskor, valamint ezt követően évente kétszer (ősszel és tavasszal) tápanyagot juttatunk ki lehetőség szerint folyékony formában. Ezzel erős, kiterjedt gyökérrendszer nevelésére ösztönözhetjük növényeinket.

Ha gondoskodtunk tápanyag utánpótlásról, megfelelő helyre ültettük a tuját, rendszeresen öntözzük, de mégsem tűnik egészségesnek a növényünk, akkor jó eséllyel gyanakodhatunk kártevőre vagy gombás betegségekre.

tuja

Kép forrása: Pixabay.com

Ebben az esetben a tavaszi kertészkedés során érdemes kiemelt figyelmet szentelnünk a tujának, a tuja növényvédelmének.

Első lépésként slaggal jó alaposan mossuk ki a tuja ágai közül az elhalt ágrészeket és leveleket. Másnapra szépen megszárad a tuja, ekkor kell sort keríteni a permetezésre. A permetezéshez rezes készítményt válasszunk, mivel a réz a gombás betegségek, míg a kén az atkák gyérítésére szolgál.

A permetezést reggel vagy este végezzük el és lehetőség szerint ismételjük meg havonta. Azt fontos tudnunk, hogy nem csak a saját tujáink fertőzhetnek, hanem a közelben lévő kertek beteg növényei is, ezért nem szabad megfeledkeznünk a növényvédelemről és a tuják ápolásáról.

A tuja gombás betegségei

Didimaszcellás pikkelylevél barnulás (Didymascella thujina)

Didymascella thujina

Kép forrása: Bugwood.org / Szerző: Bruce Watt, University of Maine / Licence: CC BY-NC 3.0 US

A tuják egyik leggyakoribb gombás betegsége márciustól októberig egész évben fertőzhet. A gomba áttelel az előző évben megfertőzött hajtások pikkelyleveleiben. Májustól jól láthatók az ovális, fekete színű 0,5-2mm-es termőtestek is.

A betegség tünete elég jellegzetes, a fiatal hajtások kifakulnak, ezt követően barnulnak, végül elszáradnak. Az elhalt hajtások lehullnak csupasz ágakat hagyva maguk után.

Tuja kabatinás hajtáselhalása (Kabatina thujae)

Kabatina thujae

Kép forrása: Bugwood.org / Szerző: Cheryl Kaiser, University of Kentucky / Licence: CC BY-NC 3.0 US

A tuja kabatinás hajtáselhalása az egyéves ág és a hajtáscsúcs sárgulását eredményezi, a beteg és a még egészséges részek jól elkülönülnek. Ez a gombás betegség jellemzően ősszel fertőz a tünetek azonban általában tél végén, kora tavasszal jelentkeznek.

A kórokozó a növény sebzésein keresztül jut be a növénybe, ilyen sebzéseket okozhatnak a kártevők, vagy akár a sövény nyírása is.

A magnézium és mangánhiány különösen kedvez ennek a betegségnek, így megelőzésként, gondoskodjunk ezeknek a tápanyagoknak a kijuttatásáról is a komplex műtrágyázás során.

A tuja kártevői

Tujafúró aranymoly, tujaaknázó moly (Argyresthia thuiella)

Argyresthia thuiella

Kép forrása: Bugwood.org / Szerző: Bruce Watt, University of Maine / Licence: CC BY-NC 3.0 US

A tujaaknázó moly lárvái befúrják magukat a levélbe így okoznak károkat. Kártételük hatására a hajtáscsúcs sárgul és barnul, végül lehullik. Ha megvizsgáljuk a leveleket láthatók a lárvák a levélben, melyek jellemzően augusztusban kelnek ki.

Argyresthia thuiella

Kép forrása: Bugwood.org / Szerző: Bruce Watt, University of Maine / Licence: CC BY-NC 3.0 US

A tuján tanyázó lepkék, melyek június-júliusban rakják le tojásaikat szintén árulkodók lehetnek, ha a kártevőt szeretnénk beazonosítani. Rosszul repülnek, ezért általában azon a növényen maradnak, melyen kifejlődtek.

Védekezésképp azonnal vágjuk le a beteg növényi részeket és égessük el.

Pajzstetű

Carulaspis juniperi

Kép forrás: Bugwood.org / Szerző: Joseph LaForest, University of Georgia / Licence: CC BY-NC 3.0 US

A tuját megtámadhatják pajzstetű fajok is, például a borókát, tiszafát és hamisciprust is károsító boróka-pajzstetű (Carulaspis juniperi). A kifejlett pajzstetű ellen nehéz védekezni a védelmet nyújtó pajzsa miatt.

A pajzstetű vegyszerekkel a nyári rajzás idején gyéríthető, valamint tavasszal, de csak addig tudjuk hatékonyan irtani ezeket a kártevőket, míg az áttelelő lárvák pajzsa nem fejlődött ki teljesen.

Beazonosítani magáról a kártevőről a legegyszerűbb, kártétele hatására a hajtások gyengévé válnak, torzulnak, végül elhalnak.

Takácsatka (Tetranychus urticae)

Tetranychus urticae

A takácsatka jellegzetes hálója – Ilyen hálót találunk a tuján is, ha takácsatka támadta meg! / Kép forrása: Bugwood.org / Szerző:  David Cappaert / Licence: CC BY-NC 3.0 US

A takácsatkának a száraz, meleg időjárás kedvez, ezért jellemzően nyáron károsít. Viszonylag könnyen felismerhető a jellegzetes, pókháló szerű szövedékéről, amelyben él. Kártétele során a növényt szívogatja, a szívogatások helyén fehér-sárga pöttyöket találunk.

Irtani növényvédő szerrel lehet, ilyen például az integrált növényvédelemben is alkalmazható Pyranica 20WP atkaölő szer.

Boróka-tarkadíszbogár (Lamprodila festiva)

Lamprodila festiva

Kép forrása: Izeltlabuak.hu / Szerző: Károlyi István / Licence: CC BY 4.0

Az országban 1999-ben találták meg az első példányát, Budapesten 2012-ben jelent meg először ez a rendkívül kártékony, egyébként nagyon mutatós, díszes kártevő. Kedvez számára a meleg és száraz időjárás.

A tujákat és a borókákat károsítja elsősorban a legyengült növényeket támadja meg. Jelenlétét barnára színező levelek, hajtás és ág elhalások, valamint a törzsön található kis lyukat jelzik.

A bogár kéreg alá lerakott petéiből kikelő lárvái befúrják magukat a növény fás részébe, ezzel egyre inkább akadályozzák a nedvkeringést.

A száradásos tünetek egyre súlyosabbá válnak, míg végül a növény teljesen elszárad, az immár kifejlett bogár pedig kirágja magát és röpnyíláson keresztül kirepül.

Igazán jó vegyszer jelenleg nincs ez ellen a kártevő ellen, ezért egyrészt a korábban is hangsúlyozott megelőzésre, a tuja egészséges állapotban tartására kell törekedni.

Ha pedig mégis megtámadná a tuját, akkor vágjuk le és égessük el a beteg részeket, súlyos károsítás esetén pedig inkább vágjuk ki a teljes növényt, bármennyire is fáj érte a szívünk.

Bízunk benne, hogy hasznos volt számodra az írásunk és segítettünk, hogy teljes szépségében őrizd meg a nagy gonddal ültetett tujáidat.

Képek forrása: Pixabay.com; Bugwood.org / Szerző: Bruce Watt, University of Maine / Licence: CC BY-NC 3.0 US; Bugwood.org / Szerző: Cheryl Kaiser, University of Kentucky / Licence: CC BY-NC 3.0 US; Bugwood.org / Szerző: Bruce Watt, University of Maine / Licence: CC BY-NC 3.0 US; Bugwood.org / Szerző: Bruce Watt, University of Maine / Licence: CC BY-NC 3.0 US; Bugwood.org / Szerző: Joseph LaForest, University of Georgia / Licence: CC BY-NC 3.0 US; Bugwood.org / Szerző:  David Cappaert / Licence: CC BY-NC 3.0 US; Izeltlabuak.hu / Szerző: Károlyi István / Licence: CC BY 4.0;

Források: Kertfüvesítés (Molnár Gábor Éva kertészmérnök) – Tuja betegsége és védelme; Kertlap – Kiszárad a tujám! Mit tegyek?; Magyar Mezőgazdaság – Már nem védett

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert