turkesztáni tulipán

A turkesztáni tulipán (Tulipa turkestanica) bemutatása, gondozása

turkesztáni tulipán

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: BerndH

A turkesztáni tulipán (Tulipa turkestanica) közepes magasságú, hagymás, évelő növény, mely sziklakertbe, balkonládába, természetes hatású, ligetes kertrészekbe, csoportosan ültetve egyaránt szépen mutat.

Korai virágzású tulipán faj, melynek fehér vagy krémfehér, sárga közepű virágaiban, enyhe teleket követően akár már márciusban is gyönyörködhetünk. Ha a téli, hűvös idő kissé tovább tart, akkor jellemzően április közepén nyílik.

A turkesztáni tulipán, könnyen terjedő, egyszerűen nevelhető növény, mely napos, világos vagy akár félárnyékos helyre is ültethető. Talajok közül a jó vízáteresztő, egyéb szempontból teljesen átlagos kerti talaj megfelelő a számára.

Más hagymás növényekhez hasonlóan, leveleit és elnyílt virágait, csak akkor szabad levágni, ha már teljesen elsárgultak és elszáradtak, mivel így elegendő tápanyag tud visszajutni a hagymákba a következő évi virágzáshoz.

Betegségek jellemzően nem károsítják, kártevőkre sem érzékeny, bár időnként a meztelencsigák és a levéltetvek megtámadják. Szaporítani fiókhagymáival, valamint magról lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: BerndH

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők