vadcitrom

A vadcitrom (Poncirus trifoliata) bemutatása, gondozása

vadcitrom

Kép forrása: Flickr / Szerző: manuel m. v. / Licence: CC BY 2.0

A vadcitrom (Poncirus trifoliata; Citrus trifoliata) kb. 3-4méteres magasságot elérő, lombhullató cserje, vagy kisebb fa mely Korea és Kína hegyvidéki területein őshonos. Sűrűn elágazó, merev hajtású, szinte áthatolhatatlan citrusféle, melynek hajtásait tüskék borítják. Ezt a tulajdonságát kihasználva, sövényt is nevelhetünk belőle, de ültethetjük díszcserjeként is.

A télálló citrom és háromlevelű citrom néven is ismert növény ehető, sok magot tartalmazó, savanyú termést hoz, melyet utóérlelés után érdemes fogyasztani, ettől ugyanis lédúsabbak lesznek a leszedett gyümölcsök. Levélzetét ősszel sárgára színeződő, egyébként zöld színű háromkaréjú levelek alkotják.

Magányosan álló, nagyméretű fehér virágai tavasszal nyílnak, melyekből nyáron és ősszel fejlődnek ki a gömbölyű termések, melyek először zöld színűek, majd az érés folyamán sárgává válnak.

A vadcitrom télálló növény, melyet a hazai körülmények között is bátran nevelhetünk mutatós díszcserjeként. Ültetési helyéül napos, világos, esetleg félárnyékos helyet válasszunk, jó vízáteresztő, lehetőleg tápanyagban gazdag talajba ültessük.

Átlagos vízigényű növény, mérsékelt öntözést igényel, az átmeneti szárazságot elviseli. Metszéssel jól alakítható, erre a legjobb időpont a kora tavasz.

Járjunk el körültekintően, mivel hosszú, szúrós tüskéi sérülést okozhatnak. Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny. Szaporítani dugványozással és magról lehet.

Kép forrása: Flickr / Szerző: manuel m. v. / Licence: CC BY 2.0

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények