vaddohány

A vaddohány (Asclepias syriaca) bemutatása, gondozása

A vaddohány, közönséges selyemkóró vagy selyemfű (Asclepias syriaca) magas termetű évelő növény, mely Észak-Amerikában őshonos. Hazánkban is gyakran találkozni ezzel az érdekes külsejű, de egyébként ártalmas özönnövényként számon tartott gyomnövénnyel.

Mivel invazív növény, ezért nem javasolt dísznövényként ültetni, törvény szerint az irtása is kötelező.

Fontos megemlíteni, hogy a növény szárában található tejnedv enyhén mérgező hatású, viseljünk kesztyűt a gondozása során.

A növény levélzetét a vastag, felálló száron, keresztben, átellenben fejlődő tojásdad levelek alkotják. Bogernyőben nyíló világos rózsaszín virágai nyáron nyílnak, kiváló méhlegelők és a pillangók is szívesen látogatják őket.

vaddohány

Kép forrása: Pixabay.com

A virágokat követően alakul ki zöld színű, papagájra emlékeztető tüszőtermése. A termés rengeteg magot tartalmaz, melyek a termés megszáradása és felpattanása után a szél által könnyen terjednek.

A vaddohány nagyon szívós, ellenálló növény. Napos, világos helyen fejlődik a legintenzívebben, árnyékban nem él meg. Karógyökereivel mélyen hatol a talajba, ezért jól bírja a szárazságot. Száraz, csekély tápanyagtartalmú talajban is jól boldogul.

Nagyon nehéz kiirtani, mivel föld alatt is terjeszkedik, sarjtelepeket hoz létre, így könnyen kihajt, ha a föld felett visszavágjuk. Betegségek közül a gombás betegségek, kártevők közül a levéltetvek támadhatják meg.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Wikipédia; Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők