repkény vadszőlő

Cikkünkben 4 vadszőlő (Parthenocissus) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Vadszőlő (Parthenocissus tricuspidata) bemutatása, gondozása

A vadszőlő (Parthenocissus tricuspidata) Nyugat-Ázsiában őshonos, kúszó növekedésű lombhullató cserje. Fás hajtásain, dús lombozat fejlődik, ez adja fő díszítőértékét.

repkény vadszőlő

Kép forrása: Pixabay.com

Levélzetét, karéjos, élénkzöld levelek alkotják, melyek ősszel, bordó színben pompáznak. Virágokat is hoz, de ezek elég jellegtelenek, ősszel csinos, kék terméseket nevel.

Alkalmas kerítések, falak befuttatására, ezeken tapadókorongjai segítségével kapaszkodik meg. Ha szeretnénk eltávolítani a befuttatott felületről, akkor vágjuk el a növény gyökereit, ezt követően magától elereszti majd a kerítést, vagy falat.

A vadszőlő gondozása nem túl nehéz. Ültetési helyéül, napos, félárnyékos, vagy árnyékos helyet is választhatunk. A talaj típusára nem kényes, a legfontosabb, hogy jó vízelvezető ültető közegbe ültessük.

Vízigénye átlagos, ne öntözzük túl, de nyáron mérsékelt öntözésre szükség lehet. Intenzív növekedése miatt, célszerű metszeni. Szaporítani fás dugvánnyal és bujtással is lehet.

2. Repkény vadszőlő (Parthenocissus tricuspidata ‘Veitchii’) bemutatása, gondozása

repkény vadszőlő

Kép forrása: Pixabay.com

A repkény vadszőlő (Parthenocissus tricuspidata ‘Veitchii’) évelő lombhullató kúszónövény, mely tapadókorongjaival erősen kapaszkodik a befuttatott felületre, házfalak, kerítések befuttatására egyaránt alkalmas.

Japán vadszőlő, háromkaréjú vadszőlő, repkényszőlő és tapadókorongos vadszőlő elnevezéssel is illetik ezt a mutatós növényt, mely látványos levélzetével díszít.

A háromkaréjos levelek zöld színűek, fényesek, ősszel élénkpiros és bíbor színben játszanak. Virágai annyira nem látványosak, az ősszel megjelenő hamvas-kék bogyótermései érdekesek.

Ha valamiért úgy döntenénk, hogy szeretnénk eltávolítani a befuttatott felületről, akkor ne essünk neki a növénynek, mivel a kacsok által kibocsátott kalcium karbonát segítségével, nagyon erősen kapaszkodik a falra, vagy kerítésre.

Célravezetőbb, ha elvágjuk a növény gyökerét és megvárjuk, míg a tapadókorongok funkciója megszűnik. Ezt követően könnyebben eltávolítható a növény.

A repkény vadszőlő viszonylag igénytelen növény, napos, világos, félárnyékos és árnyékos helyre egyaránt ültethetjük tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajba. Kedveli, ha földje kissé nyirkos, ezért érdemes mértékkel öntözni, a túlöntözést nem bírja.

Szaporítani bujtással és dugványozással is lehet.

3. Tapadó vadszőlő (Parthenocissus quinquefolia) bemutatása, gondozása

tapadó vadszőlő

Kép forrása: Pixabay.com

A tapadó vadszőlő, kacsos vadszőlő vagy ötlevélkéjű vadszőlő (Parthenocissus quinquefolia) kb. 10 méteres magasságig felkúszó, Észak-Amerikában őshonos lombhullató kúszónövény, mely főként levélzetével és termésével lehet kertünk dísze. Gyors növekedésű növény, mely kerítések, falak, pergolák befuttatására alkalmas.

Levélzetét fűrészes szélű, 5 részből álló csúcsos végű, tenyeresen összetett levelek alkotják melyek világoszöld színűek, ősszel burgundi vörös színben játszanak.

Nyár elején nyílnak zöldes színű virágai, de ezek nem rendelkeznek különösebb díszítőértékkel. Annál inkább kékesfekete színű bogyós termései, melyeket a madarak fogyasztanak, de emberi fogyasztásra nem alkalmasak, mérgezők.

A tapadó vadszőlő nem túl igényes növény, mely napos, világos, vagy félárnyékos helyre is ültethető, a talajjal szemben szintén nincsenek különleges igényei.

Gyorsan, erőteljesen növekedik, ezért metszéssel kell kordában tartani. Alakítani, valamint elöregedett és elhalt hajtásait eltávolítani tél végén, kora tavasszal lehet. Szaporítása dugványozással történik.

4. Közönséges vadszőlő (Parthenocissus inserta) bemutatása, gondozása

közönséges vadszőlő

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: JMK

A közönséges vadszőlő (Parthenocissus inserta) Észak-Amerikában őshonos lombhullató kúszó növény, melyet támaszték segítségével lehet felfuttatni, támaszték nélkül talajtakaróként ültethető.

Fő díszét levélzete adja melyet tenyeresen szeldelt, fűrészes, fényes felületű zöld levelek alkotnak. Legszebben ősszel mutat, amikor levelei vöröses, bronzos árnyalatúra színeződnek. Kék bogyós termést is hoz, amelyek szintén érdekes külsőt kölcsönöznek neki.

A közönséges vadszőlő, napos, világos és félárnyékos helyre is ültethető. Bár valamennyi árnyékot tolerál, fontos megemlíteni, hogy a levelek elszíneződése, napos, világos helyen lesz a legszebb. Talaj tekintetében nem válogatós.

Az idősebb példányok jó szárazságtűrő képességűek, a fiatal növényeket rendszeresen öntözzük. Erőteljesen terjed, ezért metszéssel kell kordában tartani. Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny. Szaporítani bujtással és dugványozással lehet.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: JMK

Források: Botanikaland – Repkény vadszőlő; Megyeri Szabolcs Kertészete

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék