változékonylevelű illatcserje

A változékonylevelű illatcserje (Osmanthus heterophyllus) bemutatása, gondozása

változékonylevelű illatcserje

Kép forrása: Flickr / Szerző: harum.koh / Licence: CC BY-SA 2.0

A változékonylevelű illatcserje (Osmanthus heterophyllus) hazánkban kb. 2 méteres maximális magasságot elérő örökzöld cserje. A változó illatvirág és felemáslevelű illatcserje néven is ismert növény főként levélzetével díszít.

A Kelet-Ázsiában őshonos növény levélzetét a magyal leveleire emlékeztető cakkos, éles szélű levelek alkotják, melyek főleg a fiatal példányokon a bokor alsó részén fejlődnek. Az idősebb példányok, valamint a növény felső részének levelei inkább ovális alakúak.

A levelek színe sötétzöld, de léteznek tarka levelű változatok is. Az ősz második felében, fehér színű kellemes illatú virágokat is, melyet a kékesfekete színű, hamvas termések követnek.

A változékonylevelű illatcserje napos, világos és félárnyékos, védett helyen, jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag, savas vagy semleges kémhatású talajba ültetve fejlődik legszebben.

Metszést nem igényel, elég csak az elhalt és beteg hajtásokat levágni. Betegségekre és kártevőkre nem kimondottan érzékeny, de időnként károsíthatják a pajzstetvek. Szaporítani dugványozással és magról lehet.

Kép forrása: Flickr / Szerző: harum.koh / Licence: CC BY-SA 2.0

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Örökzöldek