vanília
vanília

Kép forrása: Pixabay.com

A vanília lesz a központi témája az idei Nemzetközi orchidea- és bromélia kiállításnak és vásárnak, amelynek a Magyar Mezőgazdasági Múzeum ad otthont november 8. és 11. között.

A vanília orchidea (Vanilla planifolia) egy Mexikóban őshonos liánszerű, kúszó orchideaféle termése, amelyet fűszerként már az aztékok is használtak. Értékét bizonyítja, hogy a leigázott őslakosok néha még az adót is „orchideában” fizették a spanyoloknak, akik Európába is elhozták a növényt.

Ma már a világ számos országában, így Brazíliában, Sri Lankán, Tahitin és legfőképpen Madagaszkáron hatalmas ültetvényeken termesztik – olvasható a rendezvényt szervező Magyar Orchidea Társaság közleményében.

A vanílianemzetséghez száztíz további faj tartozik, amelyek közül még sokan felbukkannak majd a kiállításon. A vanília virágainak színe változatos: rózsaszín, narancs, pink, krémszínű vagy zöldes-sárga is lehet.

Szirmaikat csoportosan, hajnalban nyitják ki, és késő délután csukják őket vissza. Legújabb kori tisztelőik hat-nyolc héten át gyönyörködhetnek pompájukban.

Az őszi kiállításon a magyar növénybarátok, kertészetek mellett külföldi gyűjtők és növénytermesztők is bemutatják virágjaikat Ecuadorból, Tajvanról, Németországból, Olaszországból, Csehországból.

A rendezvény vendége lesz a Német Orchidea Társaság, akik meseszerű növényekkel készülnek az érdeklődőknek.

A kiállításon bemutatók, szaktanácsadások segítik a látogatókat a tájékozódásban, hiszen most is a Társaság tagjai megosztják a növények tartásával kapcsolatos tapasztalataikat, tanácsokat adnak azoknak a látogatóknak, akik szeretnének ezekből a növényritkaságokból otthonukban tartani.

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: MTI

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik