vanília

A vanília (Vanilla planifolia) bemutatása, gondozása

A vanília az orchideafélék családjába tartozó, kúszónövény, mely Mexikóban őshonos. 10-20 cm hosszú, 3-10 mm vastag toktermését használjuk fűszerként, mely egyike a legdrágább fűszereknek.

Bár a vanília őshazája Mexikó, ahol már Amerika felfedezése előtt is használták a kakaó ízesítésére, a legnagyobb vaníliatermelő Madagaszkár. A vaníliával nem csak fűszerként, hanem már szobanövényként is találkozhatunk az üzletekben, igaz, nem tartozik a legegyszerűbben nevelhető növények közé.

Eredeti élőhelyén a vanília sárgás-világoszöld árnyalatú, dekoratív virágot is hoz. Szobanövényként tartva csak nagyon ritkán virágzik, termésre pedig egyáltalán nem számíthatunk, egyedül levélzetével díszít.

Levelei zöld színűek, de a kertészetek kínálatában világos sávval díszített levelű változata is megtalálható, Vanilla planifolia ’Variegata’ néven.

A vanília legnagyobb sikerrel egy üvegházban vagy télikertben nevelhető, ahol a meleg és a páratartalom, valamint az elegendő fény is biztosított számára. A lakásban világos, meleg helyen tartsuk és gondoskodjunk a megfelelő páratartalomról is.

Mivel kúszónövény, ezért támasztékról is gondoskodni kell, melyre szabadon felfuthat. Az öntözés során, talaját ne hagyjuk kiszáradni, de a túlöntözést is kerüljük, ültetéséhez tápanyagban gazdag, orchideaföldet válasszunk.

Kép forrása: Pixabay.com

Források: Wikipédia – Vanília; Kertlap – Vanília

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények