vaníliavirág

A vaníliavirág, perui kunkor (Heliotropium arborescens) bemutatása, gondozása

A vaníliavirág vagy perui kunkor (Heliotropium arborescens) hazánkban egynyáriként tartott közepesen magas növény, mely Peruban őshonos. Magyar nevét arról kapta, hogy virágai kellemes vanília illatot árasztanak. Levélzetét lándzsaszerű, világoszöld levelek alkotják.

A vaníliavirág, balkonládába, kaspóba vagy akár a kertbe kiültetve is otthonunk igazi dísze lehet. Kék, fehér, világos vagy pirosas-lila árnyalatban játszó sátorvirágzata nyáron pompázik, a méhek és a pillangók is nagyon szeretik.

A vaníliavirág gondozása során nagyon fontos, hogy átlagos körülményeket biztosítsunk. Fényigényes növény, ugyanakkor a tűző napot nem szereti. Átlagos vízigényű növény, rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, a pangó vízre érzékeny.

Talajok közül a tápanyagban gazdag, jó vízelvezető talajokat szereti legjobban. Az erős szél is kárt tehet benne, ezért ilyen időben vigyük védett helyre. További virágzásra ösztönözhetjük, ha az elnyílt virágokat rendszeresen eltávolítjuk.

A vaníliavirág fagyérzékeny növény, és bár egynyári, cserépben megpróbálhatjuk teleltetni. Szaporítani magról és dugványozással lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Hedwig Storch

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények