varázsmogyoró

A varázsmogyoró, csodamogyoró (Hamamelis) bemutatása, gondozása

A varázsmogyoró vagy csodamogyoró (Hamamelis) különleges külsejű lombhullató cserje, kisebb termetű fa, mely szoliterként és nagyobb cserjecsoportba is ültethető.

A csodamogyoró nemzetségbe Észak-Amerikában, Japánban és Kínában honos fajokat sorolhatunk, közös jellemzőjük, hogy a téli, színekben, ingerekben szegény időszakban visznek színt a kertbe.

A kertészetek leggyakrabban a japán varázsmogyorót (Hamamelis japonica) a nagylevelű varázsmogyorót (Hamamelis virginiana), valamint hibrideket (Hamamelis x intermedia) forgalmaznak. A növény levélzetét tojásdad, fogazott szélű levelek alkotják, melyek ősszel sárga és narancssárga színben játszanak.

Sárga, narancssárga és piros árnyalatú vékony szirmú, pókszerű virágai jellemzően a tél közepén kezdenek nyílni, a nagylevelű varázsmogyoró (Hamamelis virginiana) már ősz végén virágba borul. Ősszel hozza gyümölcsét, mely a felnyílása után messzire repíti magját.

A varázsmogyoró helyéül napos, világos esetleg félárnyékos helyet válasszunk. Talajok közül a tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő, mészmentes talajokat kedveli. Átlagos vízigényű növény, a fiatal példányok rendszeres öntözést igényelnek, az idősebb növényeket elég csak tartósan száraz időszakokban öntözni.

A metszést rosszul tolerálja, ezért a virágzás után körültekintően kell metszeni, csak a sérült és nem kívánatos ágakat szabad levágni.  A vadhajtásokat a talajszintnél rendszeresen távolítsuk el. Szaporítani dugványozással és magról lehet.

Kép forrása: Pixabay.com

Források: Wikipédia; Út a kerthez; Happy DIY Home

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék