Sedum album

A varjúháj (Sedum) bemutatása

A varjúháj (Sedum) a varjúhájfélék családjába tartozó növénynemzetség, mely több mint 500 fajt foglal magába. Ausztráliát valamint az Antarktiszt leszámítva az egész világon gyakoriak ezek a nagyon szívós, változatos külsejű pozsgás növények.

Remekül mutatnak sziklakertbe, kőedénybe ültetve, de használhatjuk őket talajtakaró növényként is. Az egyes varjúháj fajok nagyon változatos külsejűek így, ezekből többfélét összeválogatva, vagy kövirózsákkal kombinálva, nagyon szép összeültetéseket hozhatunk létre.

Cikkünkben 11 különlegesen szép varjúháj (Sedum) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Októberi varjúháj, októberke (Sedum sieboldii) bemutatása, gondozása

októberke

Kép forrása: Flickr / Szerző: netzroot / Licence: CC BY 2.0

Az októberi varjúháj vagy októberke (Sedum sieboldii) alacsony termetű, terülő növekedésű évelő növény, amely kerek, húsos leveleivel, valamint csillag alakú rózsaszín virágaival díszít.

A nedvesség megtartására specializálódott szürkészöld levelek, ősszel elszíneződnek. A kecses virágok, szeptember vége felé, és októberben nyílnak.

Az októberi varjúháj külseje, és növekedése miatt, elsősorban kőedényekbe ültetve, valamint sziklakertekben mutat igazán jól.

Az októberi varjúháj egyszerűen nevelhető, igénytelen, jó szárazságtűrő növény. Ültetési helyéül világos, vagy napos helyet keressünk, ahol a talaj megfelelően elvezeti a nedvességet.

Más igénye nincs a talajjal szemben, tápanyagban szegény talajba is ültethető. Kártevők és betegségek megjelenésétől nem kell tartani, egyedül a téli csapadék tehet benne kárt, a hideg nem. Szaporítani dugványozással és tőosztással is lehet.

2. Csüngő varjúháj (Sedum morganianum) bemutatása, gondozása

Sedum morganianum

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Diego Delso

A csüngő varjúháj (Sedum morganianum) a varjúhájfélék családjába tartozó, Mexikóból származó növény. Teljesen napos, vagy világos környezetet igényel.

Szabadban is tartható nyáron, meleg védett helyen. Télen hűvös 5-10 fokos helyen tartsuk. Rendkívül világos helyen elviseli a szobahőmérsékletet is, de hosszabb távon nem megfelelő számára.

Télen csak időnként kapjon kevés vizet, nyáron is csak módjával öntözzük. Tápoldatozni nyáron kell kaktusztápoldattal havonta. A túl sok tápanyag hatására alakja és színe megváltozik. Ha szükséges kaktusz-ültetőközegbe ültethetjük át.

Szaporítása levél vagy hajtásdugvánnyal, vagy egy-egy levélről történik. A dugványozás előtt, néhány napig hagyjuk száradni a vágási felületeket.

3. Kövi varjúháj (Sedum rupestre) bemutatása, gondozása

sedum rupestre

Kép forrása: Flickr / Szerző: Leonora (Ellie) Enking / Licence: CC BY-SA 2.0

A kövi varjúháj (Sedum rupestre) alacsony termetű, évelő örökzöld növény, mely növekedése során tömött párnát alkot. Igénytelensége miatt gyakori növény a sziklakertekben.

Mivel pozsgás növény, ezért levelei a víz megtartásához, és a minél kisebb párologtatáshoz alkalmazkodtak, tűformájúak, ugyanakkor húsosak. A levelek télen is megmaradnak, és bordós árnyalatúra színeződhetnek. 

Nyár elején sárga virágokat is hoz, de elsősorban levélzetével díszít. A kövi varjúháj egyszerűen nevelhető, nem túl igényes növény. Tűző napos, világos vagy félárnyékos helyre egyaránt ültethető.

Talajok közül bőven megfelel számára, a lazább szerkezetű, kavicsos, kevés tápanyagot tartalmazó talaj is. Egyedül az a fontos, hogy a talaj elvezesse a vizet, ugyanis, a megrekedt víz gyökérrothadást eredményezhet.

Öntözésével nem kell foglalkozni, elegendő számára a csapadékból származó nedvesség. A csigák és meztelencsigák megjelenésén kívül más kártevőkre, valamint betegségekre nem kell számítani. Szaporítani dugványozással lehet.

4. Pompás varjúháj (Sedum spectabile) bemutatása, gondozása

pompás varjúháj

Kép forrása: Pixabay.com

A pompás varjúháj (Sedum spectabile) a varjúhájfélék családjába tartozó, felálló szárú, bokrosodó évelő növény, mely levélzetével, valamint a nyár második felében és őszelején nyíló virágaival is díszít.

A növény levélzetét a szárat borító, húsos, tojásdad levelek alkotják, rózsaszín árnyalatú, csillag alakú virágai bogernyőt alkotnak. Nagyon egyszerűen kezelhető, igénytelen növény, mely jó választás sziklakertbe és kőedénybe ültetve is.

A pompás varjúháj igénytelen jó szárazságtűrő és fagytűrő növény, mely napos vagy világos fekvésben, átlagos, lazább szerkezetű kerti talajba ültetve szépen fejlődik. Akár kavicsos talajba is ültethetjük.

Más teendőnk a megkopaszodott hajtások tavaszi visszavágásán kívül nem akad vele. Bár nem túl kényes növény, néha előfordul, hogy megtámadják a levéltetvek, valamint gyökérrothadás jelentkezhet, túlságosan nedves körülmények között.

Szaporítani tavasszal tőosztással és nyár elején dugványozással lehet.

5. Japán varjúháj (Sedum cauticola) bemutatása, gondozása

japán varjúháj

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A japán varjúháj (Sedum cauticola) alacsony termetű évelő növény, mely jól mutat sziklakertbe ültetve, de használhatjuk talajtakaró növényként is.

A Japánban őshonos elterülő növekedésű japán varjúháj, kékeszöld színű, kerek, húsos leveleivel, valamint ősszel nyíló pink színű virágaival lehet kertünk dísze, valamint a méhek nagy kedvence is.

Nagyon egyszerűen gondozható, ellenálló növény, mely jól bírja a szárazságot és rossz minőségű talajba ültetve is szépen fejlődik.

Egyedül arra figyeljünk, hogy mindenképp jó legyen a talaj vízelvezetése, mert főleg télen a pangó víz, a gyökerek rothadásához és a növény pusztulásához vezet. A virágzást követően érdemes kicsit visszavágni.

Betegségek általában nem károsítják, kártevők közül időnként a házas és házatlan csigák okozhatnak problémát. Tavasszal tőosztással, nyáron dugványozással, ősszel pedig magról szaporíthatjuk.

6. Borsos varjúháj (Sedum acre), bemutatása, gondozása

sedum acre

Kép forrása: Pixabay.com

A borsos varjúháj (Sedum acre) alacsony termetű, párnát alkotó évelő, pozsgás növény, mely Magyarországon is őshonos. Egyszerűen nevelhető, vidám dísze lehet a sziklakertnek, valamint a kerti utak szegélyének is, de alkalmas kőedénybe, balkonládába ültetésre is.

A növény tavasszal és nyár elején nyíló, csillag alakú sárga virágaival, valamint, húsos, hengeres leveleivel díszít. A kertészetekben sárga levélzetű változatát is forgalmazzák.

A borsos varjúháj nagyon egyszerűen nevelhető, igénytelen növény. Napos, világos fekvésben, homokos, vagy kavicsos, jó vízáteresztő, semleges vagy meszes talajba ültetve fejlődik legszebben. Szárazságtűrő növény, a pangó vizet rosszul tűri.

Tőosztással, valamint szárdugványozással könnyen szaporítható, de saját maga is könnyen terjed legyökeresedő száraival.

7. Dúsvirágú varjúháj (Sedum kamtschaticum var. floriferum) bemutatása, gondozása

dúsvirágú varjúháj

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A dúsvirágú varjúháj (Sedum kamtschaticum var. floriferum) alacsony termetű, elterülő habitusú évelő növény, mely sziklakertbe, vagy balkonládába ültetve is otthonunk érdekes dísze lehet. A Kína alacsonyabb hegyvidékeiről származó növény egyszerűen nevelhető, rendkívül igénytelen.

Levélzet, hosszúkás, fogazott szélű zöld levelek alkotják, melyek szórt állásban állnak az elágazó szárakon. Színük ősszel időnként megváltozik, ilyenkor bronzos árnyalatban játszanak. Csillag alakú, sárga virágai tavasz végén, valamint a nyár első felében nyílnak.

A dúsvirágú varjúháj, napos világos fekvésben, lazább szerkezetű, jó vízelvezető talajba ültetve fejlődik legszebben. Ha kötött talajba ültetjük, a nedvesség a gyökérzet rothadását eredményezheti.

Jól bírja a szárazságot, jó szárazságtűrő növény. Vizet elég csak a nagyon hosszú száraz időszakban adni neki.

Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny. Szaporítani nyáron dugványozással, míg tavasszal tőosztással lehet.

8. Bablevelű varjúháj (Sedum maximum) bemutatása, gondozása

bablevelű varjúháj

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Consultaplantas

A bablevelű varjúháj (Sedum maximum) közepesen magas évelő, pozsgás növény, mely sziklakertekbe valamint kőedényekbe való ültetésre is remek választás.

Levélzetét ovális, húsos levelek alkotják, melyek jól raktározzák a nedvességet. Krémszínű virágai piros virágszáron bogernyőben nyílnak a nyár második felében, valamint ősz elején.

Virágait nagyon szeretik a pillangók, ezért, ha olyan kert kialakítására törekszünk, amivel pillangókat, vagy méheket szeretnénk a kertünkbe csalogatni, akkor is jó választás.

A bablevelű varjúháj nagyon szívós, ellenálló növény. A legnagyobb kárt a pangó víz teheti benne, ha túlságosan kötött, rossz vízelvezetésű talajba ültetjük, a nedvesség a gyökerek rothadását eredményezi.

Napos, világos vagy félárnyékos fekvésben, jó vízáteresztő, akár kavicsos talajba ültetve szépen fejlődik.

Szárazságtűrő növény, nem igényel külön öntözést. Betegségek általában nem károsítják, időnként a házas és házatlan csigák, valamint a levéltetvek okozhatnak problémát. Szaporítani tőosztással lehet.

9. Indás varjúháj (Sedum sarmentosum) bemutatása, gondozása

Sedum sarmentosum

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: bastus917

Az indás varjúháj (Sedum sarmentosum) alacsony termetű, évelő pozsgás növény, mely Kína, Japán és Korea területén őshonos. Jól mutat sziklakertbe ültetve, használható talajtakaró növényként, valamint rézsűn is nevelhetjük.

Rózsaszínes árnyalatú elterülő indáin, húsos világoszöld színű levelek sorakoznak. Jellemző virágzási ideje a tavasz vége, valamint a nyár, ilyenkor hozza csillag alakú, sárga virágait, melyek bogernyőben nyílnak.

Az indás varjúháj igénytelen, egyszerűen nevelhető növény, jól bírja a szárazságot, a tápanyagban szegény talajt, valamint a tűző napos fekvést is. Utóbbit kimondottan szereti, bár árnyékosabb helyen is megél.

Gondozása során egyedül arra kell figyelni, hogy ne ültessük kötött talajba, mert a sok nedvesség árt neki. Ha ezt betartjuk éven át, így télen is kertünk dísze lehet, mivel betegségek és kártevők sem támadják meg az esetek többségében.

Szaporítani legegyszerűbben tőosztással lehet, de dugványozással is szaporítható.

10. Kaukázusi varjúháj (Sedum spurium) bemutatása, gondozása

Sedum spurium 'Red Carpet'

Sedum spurium ‘Red Carpet’ / Kép forrása: Flickr / Szerző: beautifulcataya / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A kaukázusi varjúháj (Sedum spurium) alacsony termetű, párnát alkotó, évelő pozsgás növény mely a Kaukázusban őshonos. Főként az elágazó hajtásokat, sűrűn borító zöld, gyakran bordós árnyalatú leveleivel díszít, melyek ősszel elszíneződnek.

Időnként bogernyőben nyíló, rózsaszín, ritkábban fehér, csillag alakú virágokat is hoz tavasz végén, valamint nyár elején. Fél örökzöld növény, a szár végi levelei télen is díszítenek, míg az idősebb levelek télen lehullnak.

A kaukázusi varjúháj, nagyon igénytelen, egyszerűen gondozható szárazságtűrő növény. Napos, világos fekvésbe, kavicsos, homokos, jó vízelvezető talajba ültetve fejlődik szépen. A túl sok nedvesség a növény pusztulását okozhatja, ezért ne ültessük kötött talajba.

Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny, tőosztással, magról és dugványozással is szaporíthatjuk.

11. Mohaképű varjúháj (Sedum polytrichoides) bemutatása, gondozása

Sedum polytrichoides

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Chaetaek, Lee

A mohaképű varjúháj (Sedum polytrichoides) alacsony termetű, évelő, pozsgás növény, mely Korea és Japán területén őshonos. Jól mutat talajtakaróként, valamint sziklakertbe ültetve, jól kombinálható más dísznövényekkel is.

Főként húsos, tűlevélre emlékeztető leveleivel díszít, melyek zöldes barna színben játszanak, ősszel elszíneződnek. Ritkán sárga, csillag alakú virágokat is hoz, melyek a nyár második felében nyílnak.

A mohaképű varjúháj, nem annyira ellenálló, mint a legtöbb varjúháj faj. A tartós tűző napot nem szereti, olyan helyre ültessük, ami alapvetően világos, de csak délelőtt tűzi a nap.

Szereti, ha a talaja kissé nyirkos, a pangó vizet azonban nem kedveli, ezért jó vízáteresztő talajba ültessük.

Kártevők közül időnként problémát okoznak a házas és a házatlan csigák is. Szaporítani a levágott hajtások meggyökereztetésével, valamint tőosztással is lehet. 

Képek forrása: Pixabay.com; Flickr / Szerző: netzroot / Licence: CC BY 2.0; Wikipédia / Szerző: Diego Delso; Flickr / Szerző: Leonora (Ellie) Enking / Licence: CC BY-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: David J. Stang; Wikipédia / Szerző: David J. Stang; Wikipédia / Szerző: Consultaplantas; Wikipédia / Szerző: bastus917; Flickr / Szerző: beautifulcataya / Licence: CC BY-NC-ND 2.0Wikipédia / Szerző: Chaetaek, Lee

Forrás: Wikipédia – Varjúháj

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők