Hagymások és évelők

A varjúháj (Sedum) gondozása

Sedum album
Sedum album / Kép forrása: Pixabay.com

A varjúháj (Sedum) bemutatása, gondozása

Sedum album

Sedum album / Kép forrása: Pixabay.com

A varjúháj (Sedum) a varjúhájfélék családjába tartozó növénynemzetség, mely több mint 500 fajt foglal magába. Ausztráliát valamint az Antarktiszt leszámítva az egész világon gyakoriak ezek a nagyon szívós, változatos külsejű pozsgás növények.

Remekül mutatnak sziklakertbe, kőedénybe ültetve, de használhatjuk őket talajtakaró növényként is. Az egyes varjúháj fajok nagyon változatos külsejűek így, ezekből többfélét összeválogatva, vagy kövirózsákkal kombinálva, nagyon szép összeültetéseket hozhatunk létre.

Alacsonyabb és középmagas fajokat egyaránt találunk a varjúhájak között, utóbbiak virágai sok esetben, bogernyőben nyílnak. Télen ezek a virágzatok érdekes külsőt kölcsönöznek ezeknek a növényeknek, elég csak tavasszal levágni őket.

A varjúhájak nagyon egyszerűen kezelhető növények, jól bírják a tűző napot és a szárazságot is. Egyedül arra kell figyelni, hogy olyan talajba ültessük őket, ami jól elvezeti a vizet, laza szerkezetű. A pangó víz hatására a gyökerek rothadni kezdenek és ez a növény pusztulását eredményezi.

Szaporítani tőosztással és dugványozással lehet őket. 

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás: Wikipédia

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők