velencei kutyatej

A velencei kutyatej (Euphorbia characias subsp. wulfenii) bemutatása, gondozása

velencei kutyatej

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Salix

A velencei kutyatej (Euphorbia characias subsp. wulfenii) magas termetű, bokros növekedésű, kompakt habitusú növény, mely levélzetével, valamint virágzatával egyaránt díszít.

A mediterrán térségből származó évelő örökzöld, virágok társaságában vagy szoliterként is kertünk dísze lehet. A növény felfelé törő szárai 2 évig élnek, látványos virágzatát a második év tavaszán csodálhatjuk meg.

Az első évben a keskeny, hosszú, kékeszöld színű spirálisan elhelyezkedő levelek alkotta levélzetével díszít. Virágzatát jelentéktelen virágok, az azokat körülvevő sárgászöld murvalevelek alkotják.

A velencei kutyatej egyszerűen nevelhető növény, mely napos, világos védett fekvésben, jó vízáteresztő, egyéb szempontból átlagos talajba ültetve fejlődik legszebben. Jó szárazságtűrő növény, de tartósan száraz időszakokban érdemes öntözni.

A virágzás után célszerű az elvirágzott hajtásokat visszavágni, valamint a növényt kb. 5 évente megfiatalítani tőosztás segítségével. Utóbbi módszerrel egyszerűen szaporíthatjuk, de dugványozással is próbálkozhatunk.

Betegségek és kártevők jellemzően nem károsítják. A növény mérgező tejnedve bőr és szemirritáló hatású, ezért gondozásakor célszerű kesztyűt viselni.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Salix

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők