verbéna

Cikkünkben 5 verbéna (Verbena) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Kerti verbéna (Verbena x hybrida) bemutatása, gondozása

A kerti verbéna (Verbena x hybrida) vagy más néven vasfű hazánkban nagyon kedvelt egynyári dísznövény. Igazán kedves megjelenésű, vidám hangulatú növény, amit a gazdag színválasztékban pompázó fészkes virágzatának köszönhet.

Alacsony termete miatt virágágyakba, szegélynövényként egyaránt jól mutat. Léteznek ámpolnába ültethető fajtái is. Hosszan virágzik, ha gondoskodunk a száraz virágok levágásáról, akár májustól szeptember végéig is gyönyörködhetünk virágaiban.

verbéna

Kép forrása: Pixabay.com

A kerti verbéna fény és melegigényes növény, ezért ültetési helyéül napos, de legalább világos helyet keressünk, ahol a talaj jó vízgazdálkodású.

Növekedési időszakában rendszeres öntözést igényel, de nem szabad túlöntözni, mivel a túl sok nedvesség hajlamossá teheti a betegségekre.

Ha igazán szeretnénk a verbéna kedvében járni, akkor tápoldatozhatjuk is, bár ez elhagyható. Szaporítani dugványozással és magról is lehet, vagy a megvásárolt palánta kiültetésével.

A verbéna szaporítása

Palántákat beltérben már februártól kezdhetünk nevelni, melyeket a fagyveszély elmúltával lehet kiültetni a szabadba, egymástól kb. 25cm-es tőtávolságra.

Töltsünk lazább szerkezetű földet szaporító ládába, és vessük el a magokat. Elég őket éppen csak takarni. Öntözzük meg a vetést, gondoskodjunk a mérsékelt nedvességről a későbbiekben is.

Néhány hét elteltével tűzdeljük a fiatal növényeket külön-külön cserépbe, majd a fagyveszély elmúltával májusban ültessük el őket végleges helyükre.

2. Ernyős verbéna (Verbena bonariensis) bemutatása, gondozása

ernyős verbéna

Kép forrása: Pixabay.com

Az ernyős verbéna (Verbena bonariensis) a vasfűfélék családjába tartozó, magas egynyári növény, mely méretében és megjelenésében jelentősen különbözik a kerti verbénától. Jól illeszkedik a modernebb kertekbe is, virágai pillangókat csalogatnak a kertbe.

Az ernyős verbéna, nagyon könnyed hatású, légies növény, levélzete szinte elhanyagolható, keskeny, sötétzöld levelek alkotják. A szinte csupasz szárak végén nyílnak különlegesen szép árnyalatú lila virágai, melyek nyáron valamint az őszelején díszítenek.

Mivel nagyon légies, könnyed növény, érdemes nagyobb tömegben, egy összefüggő foltot képezni belőle. Ültetési helyéül, napos, világos, vagy félárnyékos virágágyást is választhatunk. Tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajba ültetve, rendszeres öntözés mellett fejlődik legszebben.

Az erősebb fagyokra érzékeny, takarással enyhébb teleken átteleltethető. Gyakran kihajt elszórt magjairól. Szaporítani magról lehet legegyszerűbben. Májusban vessük el magjait szabadföldbe.

Betegségekre és kártevőkre nem kimondottan kényes, de időnként megtámadhatja lisztharmat.

3. Csüngő verbéna (Verbena hybrida ‘Tapien’) bemutatása, gondozása

csüngő verbéna

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr

A csüngő verbéna (Verbena hybrida ‘Tapien’) rendkívül dekoratív dísznövény, a verbéna egy balkonládába és ámpolnába ültethető változata. Aláhulló hajtásain májustól az ősz elejéig hozza illatos virágait.

Gazdag színválaszték jellemzi, a sárga kivételével szinte minden színárnyalatban előfordul. A csüngő verbéna gondozása nem különösebben nehéz. Elhelyezéséhez világos, vagy tűző napos helyet egyaránt választhatunk mivel fényigénye magas.

Ültetéséhez válasszunk a balkonnövények számára összeállított balkonnövény földkeveréket. Vízigénye közepes, emiatt rendszeres, mérsékelt öntözést igényel.

4. Lila verbéna (Verbena rigida) bemutatása, gondozása

lila verbéna

Kép forrása: Flickr / Szerző: Arthur Chapman / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A lila verbéna vagy kékvirágú vasfű (Verbena rigida) egynyári dísznövény, amely nyár derekától őszig ontja lila virágait. Kb. fél méteres magasság, és bokros növekedés jellemzi, könnyed, légies növény.

Levelei hosszúak és vékonyak, a szár végén fejlődnek a lepkék által is nagyon kedvelt virágcsoportjai. Jól ellensúlyozza a karakteresebb, kissé határozottabb felépítésű növényeket, kellemes látványt nyújt, a kerti utakat szegélyező ágyásba ültetve is.

Gondozása nem túl nehéz, bár a lisztharmat, valamint a kártevők közül a tetvek és a csigák károsíthatják. Bátran ültethetjük napos helyre, és bár vízigénye átlagos, az átmeneti szárazságot is elviseli. Ennek ellenére nem árt, ha öntözzük, de semmiképp se essünk túlzásba.

Szaporítani magvetéssel és dugvánnyal is lehet. Magokat már február-március tájékán is vethetünk, az így nevelt palánták kiültetésével, meg kell várni a fagyveszély elmúlását.

5. Kék verbéna (Verbena hastata) bemutatása, gondozása

kék verbéna

Kép forrása: Flickr / Szerző: Andrew Cannizzaro / Licence: CC BY 2.0

A kék verbéna vagy amerikai verbéna (Verbena hastata) a vasfűfélék családjába tartozó Észak-Amerikában őshonos évelő növény.

Magas termetű nyáron virágzó verbéna faj, mely főként kék, kékeslila árnyalatú virágaival lehet a természetes hatású, vadvirágos kertek dísze. Szára felfelé álló, levélzetét nagyméretű, hosszú, hegyesedő, fűrészes szélű levelek alkotják.

A kék verbéna nem túl igényes, ellenálló növény, mely tolerálja a szárazságot is. Ültetési helyéül, napos, világos helyet válasszunk. Talajok közül a jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag, vagy átlagos tápanyag tartalmú talajokat kedveli.

Jó szárazságtűrő növény, de a mérsékelt öntözést meghálálja. Szaporítani magvetéssel lehet. Kora tavasszal beltérben előnevelhetjük palántáit, a fagyveszély elmúltával szabadföldbe vethető.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Forest & Kim StarrFlickr / Szerző: Arthur Chapman / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Flickr / Szerző: Andrew Cannizzaro / Licence: CC BY 2.0

Források: Wikipédia – Verbena hastata; Sarah Raven – Verbena hastata

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények