vérehulló fecskefű

A vérehulló fecskefű (Chelidonium majus) bemutatása, gondozása

vérehulló fecskefű

Kép forrása: Pixabay.com

A vérehulló fecskefű (Chelidonium majus) közepesen magas termetű, rövid életű, gyöktörzses évelő gyomnövény, melyet a népi gyógyászatban gyógynövényként tartanak számon.

Gyakran találkozhatunk vele elhagyott területeken, udvarokon, falak tövében is, a kertben a természetes hatású, ligetes kertrészekbe érdemes ültetni.

A számára megfelelő körülmények között könnyen és gyorsan terjed. Szára szögletes, felső részén elágazó, sárga színű tejnedvet tartalmas.

Levélzetét szárnyalt, lágy tapintású, fonákjukon szőrözött, világoszöld színű váltakozó állású levelek alkotják. Élénksárga négyszirmú virágai tavasztól egészen ősz elejéig nyílnak.

A vérehulló fecskefű nem igényel különösebb gondozást, vagy törődést, napostól az árnyékosig bármilyen fényviszonyú helyre ültethető. Legjobban a jó vízáteresztő, enyhén nyirkos talajokat kedveli, de a gyengébb minőségű talajokban is jól boldogul.

Betegségek és kártevők jellemzően nem károsítják. Szaporítani tőosztással, vagy magról lehet. Jó önvető képességű növény. Elszórt magjairól könnyen szaporodik.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők