őszi vérfű

Bejegyzésünkben 2 vérfű (Sanguisorba) fajt mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Őszi vérfű (Sanguisorba officinalis) bemutatása, gondozása

Az őszi vérfű vagy orvosi vérfű (Sanguisorba officinalis) magas termetű, légies, könnyed hatású évelő növény, melynek természetes élőhelyét a nedves láprétek, kaszálók jelentik, a kertben jól társítható díszfüvekkel, de használható virágágyások lazítására is.

őszi vérfű

Kép forrása: Pixabay.com

Gyógynövényként is számon tartott növény, melynek sebforrasztó és véralvadást segítő hatást tulajdonítanak. Levélzetét fogazott, hosszúkás zöld színű levelek alkotják, melyek fonákja kékeszöld árnyalatú.

Karmazsinvörös virágai nyár végén, valamint az ősz első felében díszítenek. Az őszi vérfű egyszerűen nevelhető növény, mely napos, világos helyen, jó vízáteresztő képességű, egyéb szempontból átlagos kerti talajba ültetve is szépen fejlődik.

Rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, főként a száraz, aszályos időszakokban figyeljünk erre oda, mert a tartós szárazság hatására levelei barnulni kezdenek.

Jó önvető képességű növény, mely magról és tőosztással is szaporítható. Érdemes kb. 5 évente tőosztással megfiatalítani.

2. Bozontos vérfű (Sanguisorba obtusa) bemutatása, gondozása

bozontos vérfű

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Fab5669

A bozontos vérfű (Sanguisorba obtusa) közepes magasságú, bokrosodó növekedésű, laza hatású rizómás évelő növény, mely szoliterként, valamint más növényes társaságába, a virágágyás lazítására és a kert természetes hatású, ligetes részeibe is ültethető.

A Japánban, Honsú szigetén őshonos növény érdekességét vékony, hosszú, levélnélküli száron nyíló, selymes hatású rózsaszín vagy fehér füzérvirágzatai adják, melyek a nyár második felében, valamint ősz elején díszítenek.

Levélzetét összetett levelek alkotják, melyek tojásdad alakú, világoszöld levélkékből állnak.

A bozontos vérfű napos, világos, vagy félárnyékos helyen, jó vízáteresztő képességű, egyéb szempontból teljesen átlagos kerti talajba ültetve is szépen fejlődik.

Szereti, ha földje mindig kissé nyirkos, azonban a túlöntözést rosszul viseli. Öntözzük rendszeresen, de mértékkel.

Más teendőnk az elhervadt virágok eltávolításán kívül nem akad vele. Kártevők és a betegségek jellemzően nem károsítják. Szaporítani tőosztással lehet a legegyszerűbben.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Fab5669

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők