virágok

Vajon mi az oka annak, hogy jelentést tulajdonítunk a különböző virágoknak és egyáltalán mióta van ez így? Mit szimbolizálnak a kapott virágok? Miért érdemes jól megválasztott virágmintákat viselni magunkon?

Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ a következő cikkünkben. Lássuk hát, hogy mi rejtőzik a bámulatos szirmok mögött.

Érdemes felfedezni a virágok titkos nyelvét, mert bizony különféle jelentésekkel bírnak. Míg sok virág a romantikához és a szenvedélyhez kötődik, addig néhány népszerű virág negativitást, haragot vagy éppen veszteséget szimbolizál.

Ne kövesd el azt a hibát, hogy egy rosszul megválasztott virággal szeretnél kedveskedni életed szerelmének.

Floriográfia – a virágok nyelve

A növényeket és a virágokat már évezredek óta használjuk az érzelmeink kifejezésére. Kedvenc virágaink konkrét jelentésekkel bírnak, üzeneteket közvetítenek.

Ezt formálisan floriográfia néven szokták említeni – a szeretet nyelveként – ami tulajdonképpen kriptológiai kommunikáció a virágok felhasználása vagy elrendezése révén.

A 19. században az egész világon megugrott a floriográfia iránti érdeklődés. A növények és a különleges virágdíszek elrendezése lehetővé tette a virágot küldő számára, hogy olyan érzéseit is kifejezze, amiket abban a korban és társadalomban nem lehetett nyilvánosan vagy hangosan kimondani.

Ennek okán a virágok népszerű és divatos kiegészítővé váltak, mivel titkos üzeneteket küldtek a címzettnek. Gondoljunk csak bele, mi mindent mondhatott el egy tudatosan és jól összeválogatott virágcsokor! A virágok nyelve hamar annyira összetetté vált, hogy szótárakat szenteltek a jelentések dekódolására.

férfi csokorral

A floriográfia első átfogó szótára, a „La langage des Fleurs” 1819-ben jelent meg. A virágok nyelvét nem csak az irodalom és a művészet használja, (például William Shakespeare drámáiban, vagy Salvador Dali festményein is megjelennek), de még a brit királyi család is odafigyel arra, hogy milyen virágcsokorral jelenik meg a nyilvánosság előtt egy különleges alkalmakon.

A virágok konkrét üzeneteivel tehát nem árt tisztában lenni. Jó, ha tudjuk, hogy melyik-mit szimbolizál, amikor egy virágos kiegészítőt magunkon viselünk, vagy odaajándékozunk a szeretett személynek. Olyanok, mintha beszélnének hozzánk. Akárcsak egy társ, aki támogat és motivál, úgy segítenek a virágok is, csak éppen szavak nélkül.

Néhány virág és a jelentése

Aloe: gyógyítás, védelem, szeretet. Jelenlétével lerombolja az otthonunkban uralkodó negatív energiákat és már a megléte gyógyító erővel bír.

Levendula: hűség, tisztaság, a nyugalom növénye. A levendula és a szerelem kapcsolata az ókorig nyúlik vissza, már a Bibliában is olvashatunk róla. Egész nyugodtan körbevehetjük magunkat a természet eme csodájával, csak jó dolgokat fog az életünkbe vonzani.

Az amarillisz: az egyik legszebb lágyszárú növény, a büszkeség és a költészet virága! Akit megajándékoznak vele, arra a szerettei nagyon büszkék. Emiatt gyakran láthatunk csodás amarillisz csokrot virágküldéskor, ballagásokon, illetve esküvőkön is. Nagy, tölcséres virágaival és hosszú szárával pillanatok alatt magához vonzza a figyelmet.

virág

A lótuszvirágok: a sárban nőnek. Minden este visszatérnek a zavaros mocsárba, majd csodálatos módon reggel újra virágoznak a víz tiszta felszínén.

Sok keleti kultúrában az újjászületést, a regenerálódást, a tisztaságot és a megvilágosodást jelentik. Viselj lótusz szimbólumot, hogy könnyebben elrugaszkodj a földtől és behívd az életedbe ezeket a magasabb rendű állapotokat.

Borostyán: még Kate Middleton esküvői csokrában is megjelent ez a különleges növény! A borostyán a házasságot, a hűséget, a barátságot és a szeretetet szimbolizálja.

A rózsa: nem egyszerűen csak egy rózsa. Erőteljes üzenetet továbbít a címzettnek, ami a szokásos régi virágcsokrot a szeretet, a hála vagy a barátság gyönyörű kifejezésévé varázsolhatja.

Tudtad, hogy a különböző színű rózsáknak különböző jelentése van? A fehér rózsa a tisztaság, az ártatlanság, a tisztelet és a kiegyensúlyozottság szimbóluma.

ékszer

Ha azonosulni szeretnél ezekkel az értékekkel, használd karkötőként és egész nap veled lehet! A sötétvörös rózsa pedig nem más, mint a káprázatos szépség szimbóluma!

Manapság, ha pálmafára gondolunk, akkor nagy valószínűséggel napos eget és pihentető vakációt párosítunk hozzá. Ez nincs is messze a pálma eredeti jelentésétől, mivel egy napszimbólumról van szó.

Habár a napszimbólumok túlnyomórészt férfi energiákkal rendelkeznek, a pálmafa megosztja nemét női tulajdonságokkal is, amelyek megtalálhatóak a zamatos terméseiben. A pálma ezért az egyesítés, a termékenység, a melegség, az androgínia (kétneműség) és az életerő szimbóluma.

Válassz egy dekoratív pálmás kiegészítőt, ha kiegyensúlyozott polaritást szeretnél becsempészni az életedbe!

Legközelebb, amikor az érzelmeidet szeretnéd kifejezni valaki iránt, vedd fontolóra a kiválasztott virág üzenetét. Ha pedig nem szeretnél vágott virágot ajándékozni, akkor egy apró, de különleges virágmintájú ékszer remek választás lehet.

Ne feledd, hogy a virágok és a növények évezredek óta különleges jelentéssel bírnak: lehetőséget adnak arra, hogy kimutassuk a szeretetünket, vonzalmunkat és hálánkat rejtett üzeneteikkel, hiszen a virágok megértése valahonnan a lelkünk mélyéről fakad.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert