tarka vörösbegyvirág

Ebben az írásunkban 2 vörösbegyvirág (Nemesia) fajt mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Tarka vörösbegyvirág (Nemesia strumosa) bemutatása, gondozása

A tarka vörösbegyvirág (Nemesia strumosa) Dél-Afrikában őshonos évelő növény, melyet hazánkban egynyári dísznövényként tartanak. Nem túl nagytermetű, de annál kedvesebb megjelenésű virág.

tarka vörösbegyvirág

Kép forrása: Pixabay.com

Nyáron nyíló virágai számtalan színben, a sárga, narancs, vörös, fehér és egyéb árnyalatokban játszanak. A virágok közepe gyakran a szirmoktól teljesen eltérő árnyalatú.

Jól társítható dísznövény, virágágyakban, cserépben és balkonládában is megállja a helyét.

A vörösbegyvirág a dús virágzáshoz rendszeres, bőséges öntözést igényel, valamint meghálálja a tápoldatozást is. Virágzási idejét meghosszabbíthatjuk, ha visszavágjuk.

Ültetési helyéül napos, világos vagy félárnyékos helyet válasszunk, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajba ültessük.

2. Kék vörösbegyvirág (Nemesia caerulea) bemutatása, gondozása

kék vörösbegyvirág

Kép forrása: Flickr / Szerző: Dick Culbert / Licence: CC BY 2.0

A kék vörösbegyvirág (Nemesia caerulea) bokros növekedésű, alacsony termetű, hazánkban egynyáriként nevelt növény, mely Dél-Afrikában őshonos. Ültethető balkonládába, elhelyezhetjük cserépbe ültetve teraszon, fűben, de díszíthetjük vele a virágágyás szélét is.

Levélzetét lándzsa alakú, fogazott levelek alkotják, kék, rózsaszín, lila árnyalatú, vagy fehér, sok esetben több színben játszó virágai a nyár második felében, valamint az ősz első felében nyílnak.

A kék nemezia néven is ismert kék vörösbegyvirág, napos, vagy világos helyen, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő, semleges vagy savas kémhatású talajba ültetve fejlődik legszebben. Tolerálja az enyhén meszes talajokat is.

Bár fényigényes növény, a hosszan tartó tűző napot, kánikulát nem igazán szereti, ezért ilyenkor érdemes árnyékolni. Virágzása a hűvösebb nyarakon a legintenzívebb. Virágzás után érdemes visszavágni a szárait, a felső hajtások lecsípésével, bokrosabb, szebb formát érhetünk el.

Átlagos vízigényű növény, rendszeres, mérsékelt öntözést igényel. Kártevőkre nem érzékeny, túlságosan nedves környezetben gyökérrothadás jelentkezhet. Szaporítani magról lehet.

Képek forrása:

Pixabay.com

Flickr / Szerző: Dick Culbert / Licence: CC BY 2.0

Forrás: Botanikaland – Kék vörösbegyvirág

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények