vöröshagyma
vöröshagyma

Kép forrása: Pixabay.com

A vöröshagyma Közép-Ázsiából származó, hagymafélék családjába tartozó növény. Rengeteg étel alapjául szolgál a konyhában, emellett gyógyhatásai is ismertek. Jellegzetes, aromás illata és íze, a benne található kénvegyületeknek köszönhető.

A kénvegyületek mellett, tartalmaz flavonoidokat, számottevő mennyiségben B1, B2, és C-vitamint, vasat, kalciumot, káliumot, jódot, cinket és szelént.

Pozitív hatásai miatt, a népi gyógyászat főként légúti és hurutos betegségek, magas vérnyomás, valamint emésztőrendszeri betegségek kezelésére használta.

A nyersen fogyasztott vöröshagyma mérsékeli a koleszterinszintet, a belőle készített kivonatot az érelmeszesedés megelőzésére, és a szívroham kockázatának csökkentésére alkalmazzák. Fokozza az emésztőnedvek termelődését, így az emésztésre is pozitívan hat.

Szerepet játszik a koszorúér megbetegedések megelőzésében, gátolja a vérrögképződést és a trombózist. Növeli a szervezet ellenálló képességét, és enyhíti a megfázás tüneteit.

A benne található illóolajak, segítenek fellazítani a légutakban lerakódott nyákot, ezáltal csökkentik az orrdugulást.

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: Házipatika

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik